Nationalbanken i ro

Nationalbanken ser fortsat ingen anledning til at påvirke kronekursen gennem interventioner. Kronekursen ligger da også ganske stabilt og tæt på pariteten.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Nationalbanken viser, at Nationalbanken ikke intervenerede i va­luta­mar­ke­der­ne i marts. Nationalbanken har ikke interveneret siden januar 2023. Interventioner består i at sælge eller købe danske kroner mod at købe eller sælge udenlandsk valuta for at påvirke kronekursen.

Nationalbanken ser fortsat ingen anledning til at påvirke kronekursen gennem interventioner. Det har de ikke gjort i mere end et år nu. Kronekursen ligger da også ganske stabilt og tæt på pariteten. Det betyder samtidig også, at såfremt vi ser en ren­te­ned­sæt­tel­se fra den europæiske centralbank indenfor nær fremtid, så kommer Nationalbanken også til at følge direkte med ned i rente.

For godt et års tid siden var kronen mærkbart styrket overfor euroen. Det fik Nationalbanken til at intervenere for 68 mia. kr. Hertil forhøjede de ikke renten lige så meget, som man gjorde i ECB. Begge dele bidrog til at lette presset på den stærke krone, som ligger tættere på pariteten i dag.

Vi forventer første ren­te­ned­sæt­tel­se fra ECB i juni. Og dermed også fra Nationalbanken med kronekursen tæt på. I 2022 og 2023 var vi vidne til en lang række af ren­te­for­hø­jel­ser fra både ECB og Nationalbanken. Det betyder, at Nationalbanken er gået fra en ind­skuds­be­vis­ren­te på -0,60% til 3,60% i dag.

Udsigten til ren­te­ned­sæt­tel­se kan også resultere i lavere rente på danske boliglån. Særligt for boligejere med variabelt forrentede lån, som i den grad også fik ren­testig­nin­ger­ne at mærke. For to år siden havde mange en rente i negativt territorium, men er siden steget til omkring 4%.

Relaterede artikler