Mindre stigning i ledigheden

Ledigheden stiger en smule. I det seneste halvandet års tid er der kommet knap 11.000 flere ledige.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden steg med 346 personer i februar, når der tages højde for sæson. Det er stort set en bekræftelse af le­dig­heds­in­di­ka­to­ren. Der er i dag 86.984 ledige i Danmark. Le­dig­heds­pro­cen­ten var i februar uændret på 2,9%.

Ledigheden stiger en smule. Ledigheden har peget svagt op det seneste halvandet års tid, hvor der er kommet knap 11.000 flere ledige. Det er ærgerligt, men stigningen er yderst begrænset i sig selv. Samtidig stiger beskæftigelsen til nye rekorder. Så der er ingen alarmklokker i dagens mindre le­dig­heds­stig­ning, selvom den klatrer en smule op. Ar­bejds­mar­ke­det fremstår stadig bomstærkt.

Nye rekorder i beskæftigelsen har været med til at holde ledigheden i kort snor. I januar steg beskæftigelsen med næsten 4.000 personer. Og det kommer i forlængelse af en stigning på mere end 30.000 gennem 2023. Samtidig holder antallet af stil­lings­op­slag et pænt niveau, hvor der i dag stadig bliver slået flere stillinger op end før corona.

Vi forventer fortsat stigende ledighed i 2024, men i den yderst begrænsede ende fortsat. Dansk økonomi klarer sig flot, men har også sat farten ned, og ar­bejds­mar­ke­det reagerer typisk med forsinkelse. Det kan indikere svagt stigende ledighed og fald i beskæftigelsen i 2024. Men økonomien viser bredt set stadig pæne takter, og modvinden har ramt dansk økonomi på et meget solidt udgangspunkt. De nuværende takter for ar­bejds­mar­ke­det peger på alle måder mod en blød landing.

Relaterede artikler