Mere end 20.000 nye jobopslag

Der er stadig en del jobs at søge. Arbejdsmarkedet er bestemt ikke gået i stå, og der bliver slået 10%-20% flere stillinger op end før corona.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Friske tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 20.411 nye stillinger op i december. Det er 6% flere jobopslag end i november, når der tages højde for sæson. Det er tredje måned i træk med flere stil­lings­op­slag.

I statistikkens 20-årige historik siden 2004 er der alene tre gange oplevet et højere antal stil­lings­op­slag i en december måned. Det var i perioden 2020-2022, hvor der var kommet ekstra fart på jobmarkedet.

Stil­lings­op­sla­ge­ne holder et utrolig pænt niveau. Der er stadig en del jobs at søge for jobsøgende danskere. Ar­bejds­mar­ke­det er bestemt ikke gået i stå, og der bliver i øjeblikket slået 10%-20% flere stillinger op end før corona.

Gennem de seneste år har der været en ekstremt høj efterspørgsel på arbejdskraft. Antallet af nye månedlige ledige stillinger toppede på mere 35.000 i slutningen af 2021. Siden da har virksomhederne suget arbejdskraft til sig, og sendt beskæftigelsen op i rekordhøjder med nu mere end 3 mio. lønmodtagere i arbejde.

Efterspørgslen efter arbejdskraft er dog ikke lige så høj, som den har været. Samlet for 2023 blev der slået 311.000 stillinger op. Til sammenligning blev der slået omtrent 375.00 stillinger op i både 2022 og 2021. Der er dermed tale om et fald på 17% i forhold til de foregående år.

Dansk økonomi er i recession, og ar­bejds­mar­ke­det reagerer typisk med forsinkelse. Høj inflation og stigende renter har svækket økonomien. På den baggrund forventer vi en mere svær tid for ar­bejds­mar­ke­det med fald i beskæftigelsen. Og ledigheden er begyndt at stige i det små. Men de fortsat pæne tal for ar­bejds­mar­ke­det peger lige nu mest af alt i retning mod en blød landing for økonomien.

Relaterede artikler