Lille stigning i detailsalget

Beskæftigelsen bliver ved med at slå rekorder, og lønstigningerne er de højeste i 25 år. Det giver grobund for et voksende detailsalg.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 0,4% i maj. Detailsalget har i 2024 været 1,4% højere end i de samme måneder af 2023. Salgstallene er korrigeret for prisændringer, sæsonudsving og handelsdage.

Detailsalget peger igen lidt op. Og selvom det kan være svært at tolke noget meningsfuldt ud fra de enkelte månedsudsving, så peger trenden opad. Beskæftigelsen bliver ved med at slå rekorder, og løn­stig­nin­ger­ne er de højeste i 25 år. Det giver grobund for et voksende detailsalg, som ikke ligefrem bryder gennem loftet, men altså har en opadgående trend.

Vi forventer, at pri­vat­for­bru­get igen kommer til at vokse og bidrage til den samlede danske økonomi. Beskæftigelsen slår nye rekorder og er vokset med omtrent 18.000 alene i 2024. Samtidig lød de årlige lønstigninger på 5% i 1. kvartal, som er de højeste lønstigninger siden 1999. Og ser vi det i forhold til en inflation på omkring 1% i samme periode, så genvinder danskerne en stor del af den tabte købekraft.

I 2021 og 2022 dykkede detailsalget massivt. Danskerne oplevede et massivt dyk i købekraften som følge af den højeste inflation i omkring 40 år. Samtidig kom faldet i detailsalget fra et ekstremt højt salgsomfang under corona, så det dykkede fra en enormt høj tinde. Men siden begyndelsen af 2023 har salget overordnet set haft pil op.

Relaterede artikler