Lidt flere langtidsledige

Det er altid øv, når der kommer flere langtidsledige. Men det er kun små stigninger, og langtidsledigheden holder sig meget lav.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Jobindsats viser, at antallet af langtidsledige personer steg med 504 personer i november. Også når vi tager højde for sæson, er der tale om en mindre stigning i lang­tids­le­dig­he­den. Der er i dag 15.500 langtidsledige personer i Danmark. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder.

Det er altiv øv, når der kommer flere langtidsledige. Men det er kun små stigninger, og lang­tids­le­dig­he­den holder sig meget lav trods det seneste års stigende tendens. Den fortsat lave lang­tids­le­dig­hed er positivt og endnu et fornuftigt tegn fra et stærkt dansk arbejdsmarked. Selvom ledigheden såvel som lang­tids­le­dig­he­den har peget lidt op, så er der fortsat få ledige, og beskæftigelsen slår samtidig rekorder.

Mens der i dag er 15.500 langtidsledige i Danmark, så var antallet over 40.000 personer under coronakrisen. Det var da, lang­tids­le­dig­he­den senest toppede. I tiden før corona var der i omegnen af 26.000 langtidsledige personer.

Et bomstærkt arbejdsmarked er med til at holde lang­tids­le­dig­he­den lav. Beskæftigelsen slår rekorder og nåede senest en historisk milepæl med mere end 3 millioner lønmodtagere i arbejde. Alene i 2023 kom der næsten 30.000 flere personer i arbejde.

Vi ser dog farten på ar­bejds­mar­ke­det løje af. Den overordnede ledighed er steget de seneste 13 måneder i træk. Ikke meget, men stædigt har den bevæget sig op. Dansk økonomi er i recession, og ar­bejds­mar­ke­det reagerer typisk med en forsinkelse. Vi forventer et 2024 med fald i beskæftigelsen og ny stigning i ledigheden. Meget peger dog foreløbig på en blød landing.

Relaterede artikler