Inflationen mere end fordoblet
Den rammer det højeste i 9 måneder, men der er absolut intet at panikke over i de her tal.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen stiger til 2,2% i maj fra til 0,8% i april. Kerneinflationen, som ser bort fra udsving i energi og ikke-forarbejdede fødevarer, stiger en lille smule til 1,6% i maj fra 1,5% måneden før.
Inflationen er mere end fordoblet. Den rammer det højeste i 9 måneder, men der er absolut intet at panikke over i de her tal, og den højere inflation er fuldstændig som ventet. Det skyldes nemlig, at priserne oplevede et noget nær historisk dyk i maj sidste år med fald i energipriserne. Og da inflationen oftest måles som en årlig prisændring, så får sidste år prisdyk altså inflationen til at skyde op nu her. Lidt teknisk, men en hovedårsag. Og ser vi på den månedlige inflation, så rykke priserne sig faktisk ikke ud af flækken i maj.
Dagens inflationstal er de højeste i 9 måneder, men den er stadig i den så absolut godkendte ende. Til sammenligning toppede inflationen på 10,1% efteråret 2022. Kerneinflationen toppede sidste år på 6,7%.
De seneste tal for lønstigningerne fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at lønningerne i 1. kvartal steg med 5% i forhold til året før. Det er de kraftigste lønstigninger i 25 år, og lønstigningerne er stukket af i forhold til prisstigningerne. Det betyder, at mange danskere er grundigt i gang med at genvinde en del af den tabte købekraft i tiden med tordnende høj inflation.
Det er ikke umuligt, at inflationen kan pege yderligere op herfra. Lønstigningerne har ramt det højeste i 25 år, som kan give ny medvind til inflationen. Lønstigningerne efterlader et omkostningspres hos virksomhederne, og samtidig øger de høje lønstigninger danskernes købekraft. Begge dele giver grobund for en højere inflation gennem omkostningspres, stigende efterspørgsel og et tiltagende privatforbrug. Vi forventer dog ikke, at inflationen igen bliver alarmerende høj, og mange danskeres lønstigninger vil også kunne hamle op med det.