Højeste lønstigninger siden 1999

Et stærkt arbejdsmarked tilsat overenskomstforhandlinger har sendt lønstigningerne mærkbart op.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser, at lønningerne steg med hele 5,0% i 1. kvartal. Det er lidt lavere end ved første of­fent­lig­gø­rel­se af tallet, som viste en lønstigning på 5,3% i 1. kvartal. Den aktuelle lønstigning er det højeste siden starten af 1999, som ligeledes lød på en årlig lønstigning på 5,0%. Det er tredje kvartal i træk, at vi har årlige lønstigninger, som ligger i nærheden af 5%.

Løn­stig­nin­ger­ne har syv­mi­le­støv­ler­ne på, og skyder frem med højeste fart i omkring 25 år. Et stærkt arbejdsmarked tilsat overenskomst­for­hand­lin­ger har sendt løn­stig­nin­ger­ne mærkbart op. Det giver flot fremgang i reallønnen, da luften samtidig er gået gevaldigt ud af inflationen. 2022 bød på et ordentligt gok til reallønnen, men genopretningen er i fuld gang i øjeblikket.

For­bru­ger­pri­ser­ne voksede med 1,2% i 1. kvartal sammenlignet med samme kvartal året før. Med gennemsnitlige lønstigninger på omkring 5%, så giver det mærkbar fremgang i reallønnen, hvilket er tredje kvartal i træk med fremgang. Danskerne oplevede gennem det meste af 2010´erne en pæn fremgang i reallønnen på 1%-2% om året.

2022 var året, hvor reallønnen virkelig fik klø. Her ramte inflationen over 10%, mens løn­stig­nin­ger­ne nåede op omkring 3,5%. I virkeligheden ganske pæne lønstigninger i et historisk perspektiv, men slet ikke nok til at kunne hamle op med den højeste inflation i 40 år.

Der er ro på situationen i den danske økonomi. Inflationen befinder sig lavt, renterne er relativt rolige og beskæftigelsen er rekordhøj. Og vi ser altså igen en realløn i fremgang. Det har været med til igen at vække pri­vat­for­bru­get til live, som oplevede fremgang i samtlige kvartaler sidste år. Og selvom pri­vat­for­bru­get dykkede i 1. kvartal i år, blandt andet drevet af et ringere bilsalg, så er for­ud­sæt­nin­ger­ne for pri­vat­for­bru­get fornuftige.

Relaterede artikler