Højeste erhvervstillid i Danmark i 2 år

Det bidrager til troen på, at der er fornuftige tider forude for danske virksomheder og dansk økonomi.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at er­hverv­stil­li­den i Danmark stiger i maj til 104,7 fra 100,4. Det er den højeste erhvervstillid siden april 2022. Er­hverv­stil­li­den bundede i 2022 på 86,5.

Der er rigtig gode takter at spore i dagens tal. Er­hverv­stil­li­den stiger betragteligt, og det betyder, at er­hverv­stil­li­den nu er på det højeste i to år. Samtidig stiger virk­som­he­der­nes forventninger ansatte og omsætning. Det bidrager til troen på, at der er fornuftige tider forude for danske virksomheder og dansk økonomi.

Nogle af de værste bekymringer for virksomhederne har lagt sig. Inflations- og om­kost­nings­pres­set er lettet, renterne stiger ikke længere og stor økonomisk usikkerhed er blevet en hel del mindre.

Mangel på efterspørgsel er imidlertid den mest udtalte pro­duk­tions­be­græns­ning i dag i industrien og i ser­vi­ce­er­hver­ve­ne. Her melder henholdsvis 32% og 37% om mangel på efterspørgsel. I byggeriet er det 25% af virksomhederne, som melder om mangel på efterspørgsel. Trods flere meldinger om mangel på efterspørgsel, så er det imidlertid ikke så grelt, at det ikke forhindrer flere virksomheder i at omsætningen og ansættelserne over den kommende tid. Det er bestemt et positivt element, om end der spiller noget sæson ind i tallene.

Relaterede artikler