Forbrugertilliden stiger en anelse

Men vi må også erkende, at danskernes syn på økonomien stadig er med de negative briller.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den lyder på -4,4 i maj mod -6,5 i april. For­bru­ger­til­li­den har mest af alt peget op det seneste halvandet år siden sin historiske bund på -37, om end det er foregået i et stille tempo på det allerseneste.

For­bru­ger­til­li­den stiger for anden måned i træk. Bedringen i for­bru­ger­til­li­den sker dog med små museskridt, så der er ikke tale om decideret jubeloptimisme hos danskerne. Vi finder det trods alt glædeligt, at for­bru­ger­til­li­den bevæger sig i den rigtige retning, og forventer at bedringen fortsætter i løbet af året. Men vi må omvendt også erkende, at danskernes syn på økonomien stadig er med de negative briller, om end det langtfra er så negativt, som det har været.

Renter og inflation er faldet betragteligt til ro. Inflationen ligger aktuelt i omegnen af 2%, mens renterne har stabiliseret sig – dog på et markant højere niveau trods mindre rentefald de seneste måneder. I tillæg er beskæftigelsen rekordhøj og lønningerne stiger med højeste fart i 25 år. Det genvinder med pæne skridt det reallønstab, som mange oplevede i 2022.

Når vi så alligevel ser en for­bru­ger­til­lid i negativt territorium, så kan det skyldes, at det er blevet mærkbart dyrere. For selvom inflationen er faldet til ro, så er det ikke det samme som, at vi ser priserne falde over en bred kam. Priserne stiger bare med mærkbar mindre hast end tidligere. I dag er for­bru­ger­pri­ser­ne omkring 13% højere end for tre år siden.

Det samme billede kan vi bruge om renterne. For lidt mere end to år siden havde mange danskere et variabelt forrentet lån med negativt fortegn på renten, mens boligejere som optog et fastforrentet lån en overgang kunne få en rente helt ned til 0,5%. I dag lyder de samme renter på omkring 4%, og mange oplever derfor, at terminen optager en klart større del af budgettet end tidligere.

Vi forventer dog samlet set, at for­bru­ger­til­li­den vil fortsætte med at kravle opad i løbet af året.

Relaterede artikler