Forbrugertilliden stiger

Forbrugerne begynder 2024 med det største hop i forbrugertilliden i 9 måneder.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den stiger til -8,4 i januar fra -13 i december. For­bru­ger­til­li­den er nu på det højeste i næsten to år og er steget i 12 ud af de seneste 15 måneder. For­bru­ger­til­li­den slog bundrekord i oktober 2022 med -37, hvor inflationen rasede.

Forbrugerne begynder 2024 med det største hop i for­bru­ger­til­li­den i 9 måneder. Sådan! Højere lønstigninger, meget lav inflation og en voksende beskæftigelse er med til at levere strøm til forbrugernes økonomiske motor. Det kan mærkes hos mange danskere. For­bru­ger­til­li­den stiger, om end den stadig ikke er voldsomt prangende.

Danskerne er godt i gang med at vinde noget af den købekraft tilbage, som de tabte under tiden med høj inflation. Inflationen er i dag mindre end 1%, mens løn­stig­nin­ger­ne er oppe på det højeste i 15 år med knap 5%. Danskerne kommer dermed længere for deres tjente penge. Samtidig fortsætter beskæftigelsen de imponerende takter og er vokset med næsten 32.000 personer gennem 2023.

Danskernes syn egen økonomi i fremtiden er blevet ligefrem optimistiske. For­vent­nin­ger­ne til egen hus­hold­nings­ø­ko­no­mi er nu i plus med 4,9. Det indikerer optimisme for fremtiden i forhold til i dag. Omvendt ligger vurderingen af husholdningens nuværende økonomiske situation i forhold til for et år siden stadig grundigt i minus med -11,7.

Vi forventer en blød landing for økonomien. Den fornyede stigning i for­bru­ger­til­li­den peger også i samme retning. Vi tror på, at for­bru­ger­til­li­den vil blive ved med at forbedres i takt med, at løn­stig­nin­ger­ne er taget til, inflationen er faldet til ro, og beskæftigelsen fortsat stiger. Dansk økonomi står et godt sted.

Relaterede artikler