Færre konkurser i første kvartal

Vi håber og tror derfor, at antallet af konkurser kommer til at være lavere i år, end de var i 2023.

Anton Thorell SteinøØkonomants@al-bank.dk38 48 35 52

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i marts var 206 konkurser i aktive virksomheder, når der tages højde for sæson. Årets første tre måneder har dermed budt på 641 konkurser, hvilket er -25,7% lavere end samme kvartal sidste år. Aktive virksomheder har ansatte eller en omsætning på over 1 mio. kr.

Antallet af konkurser falder i første kvartal af 2024. Året lægger med andre ord fornuftigt ud hvad angår antallet af virksomheder, der må dreje nøglen om, om end konkurserne stadig er til den høje side.

Tiderne med skyhøje prisstigninger er forbi, og langt de fleste coronalån er afviklet. Vi håber og tror derfor, at antallet af konkurser kommer til at være lavere i år, end de var i 2023. Det er i dag nogle andre udfordringer, som virksomhederne står overfor, hvor mangel på efterspørgsel er blevet et tema.

Virksomhederne oplevede ligesom danskerne et massivt om­kost­nings­pres gennem 2022 og 2023. Det skyldtes en cocktail af kraftigt stigende pro­du­cent­pri­ser og højere renter tillagt til­ba­ge­be­ta­ling af coronalån. 2023 bød på mere end 3.000 konkurser, hvilket var det højeste siden 2010.

I dag har billedet ændret sig. Pro­du­cent­pri­ser­ne er faldet med -1,1% sammenlignet med samme tid sidste år, hvor de omvendt lød på en stigning på omkring 30% for halvandet år siden. Samtidig har renterne stabiliseret sig, og de fleste forventer nu, at cen­tral­ban­ker­ne vil begynde at sænke deres renter i løbet af i år. Det vil give luft i virk­som­he­der­nes budgetter.

Det er dog ikke alt, der ser positivt ud for virksomhederne. Mere end 3 ud af 10 virksomheder i industrien, byggeriet og ser­vi­ce­er­hver­ve­ne melder om mangel på efterspørgsel, ligesom løn­stig­nin­ger­ne i det private er steget til det højeste i mindst 30 år. Det kan komme til at udfordre virk­som­he­der­nes budgetter.

Relaterede artikler