Detailsalget viser pæne takter

Der ligger gode forklaringer bag med de højeste lønstigninger i 15 år, og en fortsat stigende beskæftigelse.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 0,4% i januar i forhold til december. Detailsalget steget uafbrudt gennem det seneste halve år med undtagelse af december. Salgstallene er korrigeret for prisændringer, sæsonudsving og handelsdage.

Detailsalget har fået fornyet optur på. Der ligger gode forklaringer bag med de højeste lønstigninger i 15 år, og en fortsat stigende beskæftigelse. Inflationen er meget lav, og forbrugerne kommer derved længere for deres tjente penge igen, og det er gunstigt for detailhandlen. Den fornyede optur kommer på ryggen af en brat nedgang gennem især 2022, som kom efter de vilde tider under corona. Det ser lige nu ganske fornuftigt ud.

Rekordmange er i beskæftigelse i Danmark og har rundet historiske 3 mio. lønmodtagere i arbejde. Alene i 2023 kom der mere end 30.000 flere personer i arbejde. Lønningerne er samtidig steget med næsten 5% på et år, hvilket tegner sig for de højeste lønstigninger siden 2008. Det sikrer danskerne fremgang i reallønnen, efter den tordnede ned sidste år med høj inflation. I tillæg har danskerne 1.154 mia. kr. stående på bankkontoen i polstring. Det er med til at holde en hånd under salget i butikkerne.

Ser vi fremad, så forventer vi fortsat udmærkede takter for detailhandlen. Forbrugerne har helt overordnet fået det bedre med stigende realløn. Vi ser også, at pri­vat­for­bru­get voksede i samtlige kvartaler i 2023, og vi forventer fortsat svagt voksende privatforbrug gennem 2024.

Relaterede artikler