Detailsalget steg i februar

De højeste lønstigninger i 15 år, stigende beskæftigelse og ro på inflationen er gunstigt for detailhandlen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 2,2% i februar i forhold til januar. Sammenlignet med for et år siden er detailsalget i dag 3% højere. Salgstallene er korrigeret for prisændringer, sæsonudsving og handelsdage.

Detailsalget er kommet hæderligt i gang i 2024. De højeste lønstigninger i 15 år, en stigende beskæftigelse og ro på inflationen er er gunstigt for detailhandlen. Stigningen i salget sker desuden i forlængelse af det comeback, vi så i 2023. Forud for det oplevede detailsalget en brat nedgang gennem især 2022, hvor inflationen for alvor rasede. Men det ser en hel del bedre ud nu.

Rekordmange er i arbejde i Danmark, og beskæftigelsen har rundet historiske 3 mio. lønmodtagere i arbejde. Alene i 2023 kom der mere end 30.000 flere personer i arbejde. Lønningerne er samtidig steget med næsten 5% på et år, hvilket tegner sig for de højeste lønstigninger siden 2008. Det sikrer danskerne fremgang i reallønnen, efter den tordnede ned sidste år med høj inflation. I tillæg har danskerne 1.154 mia. kr. stående på bankkontoen i polstring. Det er med til at holde en hånd under salget i butikkerne.

Ser vi fremad, så forventer vi fortsat udmærkede takter for detailhandlen. Forbrugerne har helt overordnet fået det bedre med stigende realløn. Vi så også, at pri­vat­for­bru­get voksede i samtlige kvartaler i 2023, og vi forventer fortsat svagt voksende privatforbrug gennem 2024.

Relaterede artikler