Dansk økonomi voksede med 1,1% i 2. kvartal

Væksten er næsten fordoblet i sammenlignet med første opgørelse.

Udsigt Fra Rundetårn

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at BNP i dansk økonomi voksede med 1,1% i 2. kvartal. Det er en opjustering af første opgørelse, som lød på 0,6%. Fremgangen skyldes blandt andet industrien, herunder me­di­ci­na­lin­du­stri­en. I tillæg nedjusteres faldet i BNP i 1. kvartal til -0,8% fra tidligere -1,0%.

Væksten er næsten fordoblet i 2. kvartal sammenlignet med første opgørelse. Det er bestemt positivt, og det giver kommer også til at løfte væk­st­ud­sig­ter­ne for hele året, som med et solidt efterår kan ende højere end både 2023 og 2022.

Ser vi fremad, så kan yderligere vækst ligge og lure for dansk økonomi. Væksten kan nemt komme på den gode side af 2% for året som helhed, og med solidt efterår er det heller ikke umuligt, at den kan snige sig i nærheden af 3%. Set for 1. halvår som helhed, så er BNP 2,7% sammenlignet med samme periode sidste år.

Dansk økonomi har haft fin fart på siden coronakrisen. I 2023 voksede økonomien med 2,5%, og i 2022 og 2021 lød væksten på 1,5% og 7,4%. I 2020 skrumpede økonomien omvendt med -1,8%.

Malurten i dagens tal er dog, at pri­vat­for­bru­get lidt overraskende falder. Vores forventning er, at pri­vat­for­bru­get vil stige igen og give fornyet medvind til dansk økonomi. Mærkbare lønstigninger, ro på inflation og brølstærkt arbejdsmarked med rekordhøj beskæftigelse udgør et hammersolidt udgangspunkt for pri­vat­for­bru­get.

De danske forbrugere står på mere fast grund efter en usikker tid med høj inflation og stigende renter. Re­al­løns­frem­gan­gen er i øjeblikket solid, renterne er begyndt at falde, og samtidig kommer der stadig flere i arbejde i Danmark. Beskæftigelsen er steget uafbrudt gennem 2024, hvor der siden årsskiftet er kommet mere end 20.000 flere personer i arbejde. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet i Danmark og dermed en stor stemme for den økonomiske udvikling.

Der er flere jokere i spil for økonomien. Udenfor landets grænser ser det mere trængt ud end tidligere, hvor ikke mindst Tysklands økonomi har det svært. Omvendt har me­di­ci­nal­sek­to­ren har indtaget en betydelig rolle for dansk økonomi og allerede har medført betydelige bevægelser i nøgletallene. Det er blevet en magtfaktor og kan være sværere at prognosticere omkring.

Relaterede artikler