Beskæftigelsen falder

Beskæftigelsen falder med det største siden begyndelsen af 2021. Faldende beskæftigelse har de senere år hørt til de absolutte sjældenheder.

Gade Med Brosten Og Parkerede Biler

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen faldt med 1.483 personer i august, når der tages højde for sæson. Samtidig nedjusteres beskæftigelsen i juli, hvor der nu også er et meget lille fald at spore. Beskæftigelsen lyder med dagens tal på 3.021.700 lønmodtagere i arbejde.

Beskæftigelsen falder og med det største siden begyndelsen af 2021. Faldende beskæftigelse har de senere år hørt til de absolutte sjældenheder, hvor ar­bejds­mar­ke­det har imponeret kraftigt gennem en tid med høj inflation, stigende renter og økonomisk usikkerhed.

Inden alarmklokkerne for alvor ringer, så er det vigtigt at hæfte sig ved, at vi kommer fra en rekordhøj beskæftigelse. Og niveauet er fortsat enormt højt med mere end 3 mio. lønmodtagere i arbejde i Danmark. Samtidig er faldet i august ikke kæmpestort, og det er endnu for tidligt at kalde det for en decideret vending. Men der er ingen tvivl om, at ar­bejds­mar­ke­det har sænket farten betydeligt. Det har vi været vidne til gennem de seneste måneder.

Beskæftigelsen er samlet set steget pænt set for 2024 som helhed. Siden årsskiftet er der kommet 15.600 flere personer i arbejde. I forhold til for et år siden er beskæftigelsen steget med 22.400 og sammenlignet med for to år siden steget med næsten 60.000 personer.

Positivt er det dog, at antallet af nye stil­lings­op­slag stadig ligger fornuftigt til. Mere friske tal fra Jobindsats viser en fortsat fornuftig efterspørgsel efter arbejdskraft. Der blev i september slået 23.500 nye stillinger op. Stil­lings­op­sla­ge­ne lå pænt til i september med det sjettehøjeste for en september måned i løbet af de seneste 21 år, som statistikken strækker sig over.

Relaterede artikler