Bankindlånet steg i maj

Bankindlånet stiger til nok en rekord.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Nationalbanken viser, at bankindlånet steg med 16 mia. kr. i maj. Det betyder, at bankindlånet samlet set lyder på 1.169 mia. kr. Over det seneste år er bankindlånet steget med 75 mia. kr. Pengene står på helt almindelige bankkonto. Statistikken går tilbage til 2003.

Bankindlånet stiger til nok en rekord. Det skyldes i overvejende grad, at mange virksomheder har udbetalt udbytter i foråret, mens også overskydende skat for mere end 25 mia. kr. spæder godt til. De penge lander i første omgang som kolde kontanter på bankkontoen, og det er med til at trække bankindlånet op.

De mange milliarder har fungeret som en ganske effektiv stødpude i en tid med høj inflation og højere renter. Godt nok er det gennemsnitlige bankindlån på 242.000 kr. pr. voksne dansker ret ulige fordelt, men rekordmange er samtidig i arbejde og samlet set fortæller det, at danskerne er ganske robuste og solide.

I midten af 2020 krydsede danskernes bankindlån første gang 1.000 mia. kr., og siden da er der lagt yderligere knap 169 mia. kr. til. De seneste års pæne stigninger i danskernes bankindlån skyldes flere årsager. Beskæftigelsen slår rekord, mens også lønningerne igen stiger hurtigere end priserne, og det giver bedre mulighed for at spare op. Det medvirker til at øge den samlede lønindkomst og giver en underliggende pil op for indlånet. Hertil får danskerne i gennemsnit igen positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op. Sidst men ikke mindst ved vi, at danskernes friværdi i boligerne har meget at sige for indlånet, og friværdierne er som helhed store.

Relaterede artikler