Tordnende fald i reallønnen i 2022

Man kan slet og ret købe mindre for det, som man har i indkomst.

Beskæftigelsen brager op i ny rekord

Friske tal fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser, at lønningerne steg med 3,6% i 4. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Løn­stig­nings­tak­ten har ligget stort set uændret gennem 2022, hvor den i 3. kvartal lød på 3,5% og i 2. og 1. kvartal på henholdsvis 3,4% og 3,8%.

Danskernes har haft et tordnende fald i reallønnen i 2022. Man kan slet og ret købe mindre for det, som man har i indkomst. Baggrunden kommer fra to grundlæggende kanaler. For det første ramte inflationen det højeste i 40 år. Og for det andet har løn­stig­nin­ger­ne ligget meget stille til trods for et arbejdsmarked i høj fart med rekordhøj beskæftigelse og laveste ledighed siden 2008. Kort sagt har priserne bevæget sig langt hurtigere end lønningerne, og det har suget købekraft ud af danskerne. Det gør ondt og kan ikke undgå at påvirke pri­vat­for­bru­get hos mange danske familier.

Faldet i reallønnen var i 4. kvartal på -5,2%. Det er helt ekstremt og er ikke målt så voldsomt i nyere tid. Til sammenligning oplevede danskerne en stigning i reallønnen på omkring 1%-2% i perioden 2015-2021. Med lønninger som var 3,6% højere i slutningen af 2022 sammenlignet med året før, og en inflation på mere end 9% i samme periode, er reallønnen således faldet med -5,2% gennem 2022.

Den uændrede løn­stig­nings­takt er overraskende. Ar­bejds­mar­ke­det kører stadig i høj fart. Beskæftigelsen slår nye rekorder, og det bliver fortsat slået mange nye stillinger op. Så sent som i januar blev der slået mere end 30.00 nye stillinger op, hvilket er væsentligt flere sammenlignet med tiden før coronakrisen, som bød på omkring 20.000-22.000 nye jobopslag op måneden. Ledigheden har på det seneste peget op, men befinder sig fortsat omkring det laveste siden 2008.

Relaterede artikler