Rekordmange turistovernatninger i 2022

Det har altså været populært som aldrig før at tjekke ind i et dansk sommerhus, hotel eller lystbådehavn for at holde ferie. Det er særligt de udenlandske gæsters tilbagevenden til det danske ferieland, som trækker overnatningerne markant opad.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af turi­stover­nat­nin­ger endte på 62,7 mio. i 2022. Det er en fremgang på 22% i forhold til 2021, og slår samtidig den forrige rekord på 56,1 mio. overnatninger fra 2019. Statistikken dækker turi­stover­nat­nin­ger på hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem, feriehuse og lystbådehavne i Danmark. Statistikken går tilbage til 1992 undtagen for vandrerhjem, som går tilbage til 1998.

Rekordmange gæster valgte at overnatte på en dansk ferielokation sidste år. Det har altså været populært som aldrig før at tjekke ind i et dansk sommerhus, hotel eller lystbådehavn for at holde ferie. De mange gæster svarer til, at der hver eneste dag i gennemsnit overnattede omkring 171.000 herhjemme. Det er særligt de udenlandske gæsters tilbagevenden til det danske ferieland, som trækker over­nat­nin­ger­ne markant opad, men det hjælper også, at danskernes lyst til at holde ferie herhjemme i den grad er intakt.

 Stort set alle over­nat­nings­for­mer slog over­nat­nings­re­kord sidste år. Det er faktisk kun cam­ping­plad­ser­ne, som har et år, hvor der var flere gæster end i 2022, og det er helt tilbage i 1992. Der var flest overnatninger i de danske feriehuse med 23,1 mio., mens der var 18,4 mio. på hotellerne. Herefter følger cam­ping­plad­ser­ne med 13,0 mio. overnatninger.

De tyske overnatninger udgør 19,4 mio. i 2022, de danske gæster står for 32,0 mio. mens de øvrige nationaliteter står for 11,3 mio. Tyskerne booker især overnatninger i feriehuse, mens danskerne tilbringer flest overnatninger på hoteller og campingpladser. De øvrige nationaliteter booker flest overnatninger på hoteller.

Der er udsigt til, at også 2023 bliver et godt år for branchen målt på antallet af overnatninger. Vi har godt nok kun bookingtal for fe­ri­e­hus­ud­lej­nin­gen, men den indikerer til gengæld også, at 2023 kan blive endnu et flot år. Antallet af bookinger ved udgangen af februar til resten af året lyder på 411.878 husuger i feriehusene. Det er et beskedent fald på -1,5% i forhold til sidste år, som dog også bød på rekordmange overnatninger. Der er med andre ord meget der tyder på fortsat travlhed i det danske ferieland.

Relaterede artikler