Nationalbanken forhøjer renten

Nationalbanken smider en ny renteforhøjelse på bordet. Det er den 9. af slagsen, og det har sendt renten langt væk fra det negative territorium, hvor den befandt sig i rundt regnet et årti.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den danske Nationalbank hæver renten med 0,25 procentpoint, og går dermed i hælene på ECB, som løftede renten tilsvarende tidligere på eftermiddagen. Ind­skuds­be­vis­ren­ten i Nationalbanken lyder derfor nu på 3,35%. Det er det højeste siden 2009. For et år siden var renten i negativ på -0,60%.

Nationalbanken smider en ny ren­te­for­hø­jel­se på bordet. Det er den 9. af slagsen, og det har sendt renten langt væk fra det negative territorium, hvor den befandt sig i rundt regnet et årti. Nationalbanken går snorlige i fodsporene på ren­te­for­hø­jel­sen fra ECB et par timer forinden. Det er fuldt ud forventet, og alt andet havde været en stor overraskelse.

Mange danske boligejere har det seneste år oplevet højere rente på lån. Det er især de variabelt forrentede lån, som er påvirkede af ren­te­be­væ­gel­ser hos ECB og Nationalbanken. For lidt over et år siden havde de fleste boligejere med et variabelt forrentet lån en negativ rente, men den er nu steget til noget nær 4%.

For den største gruppe af danskere med variabel rente har den største rentestigning dog i vores optik fundet sted. Den største stigning oplevede boligejerne ved indgangen til 2023, en lidt mindre pr. 1. juli og endelig kan der være en smule mere i vente til næste nytår. Samlet står i omegnen af 275.000 danske boligejere overfor ny rente på deres variabelt forrentede lån over det kommende år.

Vi forventer, at renterne hos Nationalbanken og ECB rammer toppen med dagens ren­te­for­hø­jel­se. Det er dog ikke fuldstændig mejslet i sten og det står på vippen. Næste potentielle træk vil være defineret ved den kommende tids nøgletal for inflation og den økonomiske udvikling. Den seneste tid har budt på nye fald i inflation, mens visse parametre i de økonomiske nøgletal viser svaghedstegn, herunder den europæiske erhvervstillid. Det peger i retning af, at der ikke kommer flere ren­te­for­hø­jel­ser. Dog er ker­ne­in­f­la­tio­nen stadig alt for høj, og holder den sig høj, vil ECB og Nationalbanken smide endnu en ren­te­for­hø­jel­se på bordet i løbet af efteråret.

Relaterede artikler