Lønningerne stiger med 3,6% i 2. kvartal

Danskernes lønninger kan nu igen hamle op med prisudviklingen. Det kommer efter et gedigent hug til danskernes realløn sidste år, hvor den højeste inflation i 40 år bidrog til massiv tilbagegang.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser, at lønningerne steg 3,6% i 2. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det er 9. kvartal i træk, at lønvæksten lyder på mere end 3%. Vi skal tilbage til omkring 2009 for at finde en tilsvarende udvikling.

Inflationen steg med omkring 3,5% i 2. kvartal, hvis vi antager uændret prisudvikling i juni. Det betyder altså, at lønningerne igen kan hamle op med pris­ud­vik­lin­gen. Til sammenligning oplevede danskerne en stigning i reallønnen på omkring 1%-2% i perioden 2015-2021.

Danskernes lønninger kan nu igen hamle op med pris­ud­vik­lin­gen. Det kommer efter et gedigent hug til danskernes realløn sidste år, hvor den højeste inflation i 40 år bidrog til massiv tilbagegang. Der vil formentlig gå et par år eller mere, før det tabte igen er indhentet, men det er under alle omstændigheder positive nyheder, at reallønnen ikke længere brager ned.

Det seneste års fald i reallønnen er bestemt ikke hverdagskost for danskerne. I 10 år har danskerne som helhed oplevet, at lønnen er steget hurtigere end priserne, og man dermed kom længere for de tjente penge. Den faldende købekraft er ikke set mage til i nyere tid. Det har utvivlsomt gjort ondt, og satte sig også i pri­vat­for­bru­get hos mange danske familier.

Løn­stig­nin­ger­ne har imidlertid taget et skridt op de senere år og befinder sig omkring det højeste siden 2009. Der har været fuld fart frem på ar­bejds­mar­ke­det, hvor beskæftigelsen slår den ene rekord efter den anden. Samtidig ligger jobopslagene stadig til den pæne side, og ledigheden er lav. Tempoet er dog løjet af på det seneste på ar­bejds­mar­ke­det.

Relaterede artikler