Lønningerne stiger med 3,5%

Danskernes lønninger kan være igen følge med prisudviklingen. Det er glædeligt oven på en svær tid for de danske privatøkonomier. Det tabte er dog på ingen måde genvundet.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at lønningerne på det private arbejdsmarked steg med 3,5% i 2. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år.

Inflationen steg med omkring 3,6% i 2. kvartal målt i forhold til samme kvartal året før. Det betyder altså, at lønningerne igen kan hamle op med pris­ud­vik­lin­gen. Til sammenligning oplevede danskerne en stigning i reallønnen på omkring 1%-2% om året i perioden 2015-2021.

Danskernes lønninger kan være igen følge med pris­ud­vik­lin­gen. Det er glædeligt ovenpå en svær tid for de danske pri­va­tø­ko­no­mi­er. Reallønnen fik læsterlige klø sidste år, da inflationen for alvor fejede over landet. Det tabte er dog på ingen måde genvundet ved, at lønningerne igen kan følge pris­ud­vik­lin­gen. Det vil der formentlig gået et par år eller mere før sker. 

Det kraftige indhug i reallønnen er ikke noget danskerne har været vant til i de seneste mange år. Op igennem 2010´erne har danskerne som helhed oplevet, at lønnen er steget hurtigere end priserne, og man dermed kom længere for de tjente penge. Det har utvivlsomt gjort ondt, og satte sig også i pri­vat­for­bru­get hos mange danske familier.

Relaterede artikler