Lønningerne stiger med 3,4%

Danskernes lønninger er igen på vej til at tage førertrøjen fra prisudviklingen. Det er på alle måder en god nyhed for de danske lønmodtagere. De så deres realløn blive banket eftertrykkeligt tilbage sidste år, da inflationen buldrede løs.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser, at lønningerne steg 3,4% i 2. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det er 9. kvartal i træk, at lønvæksten lyder på mere end 3%. Vi skal tilbage til omkring 2009 for at finde en tilsvarende udvikling.

Inflationen steg med omkring 3,6% i 2. kvartal målt i forhold til samme kvartal året før. Det betyder altså, at lønningerne igen kan hamle op med pris­ud­vik­lin­gen. Til sammenligning oplevede danskerne en stigning i reallønnen på omkring 1%-2% om året i perioden 2015-2021.

Danskernes lønninger er igen på vej til at tage førertrøjen fra pris­ud­vik­lin­gen. Det er på alle måder en god nyhed for de danske lønmodtagere. De så deres realløn blive banket ef­ter­tryk­ke­ligt tilbage sidste år, da inflationen buldrede løs. Det tabte er dog bestemt ikke indhentet, og der vil formentlig gået et par år eller mere før det sker.

Det seneste års massive fald i reallønnen er ikke hverdagskost for danskerne. I 10 år har danskerne som helhed oplevet, at lønnen er steget hurtigere end priserne, og man dermed kom længere for de tjente penge. Den faldende købekraft er ikke set mage til i nyere tid. Det har utvivlsomt gjort ondt, og satte sig også i pri­vat­for­bru­get hos mange danske familier, men nu ser det værste ud til at være ovre på den front.

Løn­stig­nin­ger­ne har taget et skridt op de seneste par år og befinder sig omkring det højeste siden 2009. Der har været godt med tryk på ar­bejds­mar­ke­det, hvor beskæftigelsen slår den ene rekord efter den anden. Samtidig ligger jobopslagene stadig til den pæne side, og ledigheden er lav. Tempoet er dog løjet af på det seneste på ar­bejds­mar­ke­det.

Relaterede artikler