Lille stigning i eksporten
Eksporten viser fornuftige takter. Det er til trods for afmatning i nogle af de lande, som vi handler mest med. Det er ret hæderlige eksporttal, vi bliver præsenteret for i dag.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 158 mia. kr. i juli. Det er 0,3% mere end i juni, når der tages højde for sæson. Det er tredje måned i træk med voksende eksport. Over det seneste tre måneder er eksporten vokset med mere end 3%.
Eksporten viser fornuftige takter. Det er til trods for afmatning i nogle af de lande, som vi handler mest med. Det er ret hæderlige eksporttal, vi bliver præsenteret for i dag. Eksporten beskæftiger op mod 1 mio. danske arbejdspladser, så derfor har det ret stor opmærksomhed.
Set over det seneste år har eksporten dog fået stryg og faldet i 6 ud af 12 måneder. Eksporten ligger i dag 10% lavere end for et år siden. Men med til det hører dog, at en stor del af faldet er drevet af lavere fragtrater og fald i søtransport. Andre dele af eksporten faktisk klarer sig ret hæderligt og er højere end for et år siden. Så den samlede slutkonklusion fra eksporttallene er, at det ser ganske fornuftigt ud.
Tjenesteeksport ved søtransport er raslet ned siden toppen i august sidste år. Alene søtransport er dykket med -54% siden toppen for mindre end et år siden. Omvendt voksede eksporten ved søtransporten med næsten 200% i løbet af to år op mod toppen.
Ser vi på den øvrige del af eksporten uden søtransport, så ligger eksporten 8% højere end sidste år. Det er blandt andet medicinaleksport, maskiner samt transportmidler, som er med til at trække op.
Eksporten risikerer mere udfordrende tider. Eksporten er afhængig af, hvordan det går i de udenlandske økonomier, som vi handler meget med. Høj inflation og kraftige rentestigninger har også præget udenfor landets grænser, og væksten er bøjet af flere steder. Det kan ramme den danske eksport. Dansk eksport er mindre konjunkturfølsomt med et stort fokus på medicin, men vi er bestemt ikke skærmet af for den globale økonomi.