Ledigheden falder for første gang i 8 måneder

Arbejdsmarkedet viser enormt stærke takter. Samtidig slår beskæftigelsen den ene imponerende rekord efter den anden. Der er overordnet set fortsat meget få ledige herhjemme, og arbejdsmarkedet står i bund og grund enormt stærkt.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop offentliggjort tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden falder en smule. I juni faldt ledigheden med 302 personer, når der tages højde for sæsonudsving. Før det voksede ledigheden i 7 måneder med samlet 6.100 personer. Le­dig­heds­pro­cen­ten er uændret på 2,8% og bundede i 2,4% på bunden for lidt over et år siden.

Ar­bejds­mar­ke­det viser enormt stærke takter. Ledigheden falder for første gang i 8 måneder. Samtidig slår beskæftigelsen den ene imponerende rekord efter den anden. Der er overordnet set fortsat meget få ledige herhjemme, og ar­bejds­mar­ke­det står i bund og grund enormt stærkt. Antallet af stil­lings­op­slag vidner dog om et lidt lavere tempo forude, men stadig et tempo, som ligger fornuftigt til.

Ledigheden bliver holdt i snor af fortsat pæn fart på ar­bejds­mar­ke­det. Senest steg beskæftigelsen med hele 5.800 personer og slog ny rekord.

I juni blev der slået knap 27.000 nye stillinger op. Det er femte måned i træk, at stil­lings­op­sla­ge­ne daler og er nu på det laveste siden januar 2021. Stil­lings­op­sla­ge­ne rammer dermed det laveste i næsten 2,5 år. Det er dog ikke sådan, at vi taler om et arbejdsmarked i frit fald. I en historisk kontekst bliver der stadig slået pænt mange stillinger op, og tallene vidner derfor uændret om en blød landing for arbejdsmarked og dansk økonomi. Faldet i stil­lings­op­sla­ge­ne kommer fra en historisk høj tinde med rekordmange stil­lings­op­slag. Derfor er niveauet ikke lavt, men tempoet på vej ned.

Dansk økonomi er ramt af modvind, og den høje inflation har svækket danskernes købekraft. Derfor ser vi også en mere udfordrende tid for ar­bejds­mar­ke­det forude. Vi forventer en tid med lavere beskæftigelse og flere ledige, men også at der er en blød landing i vente. Dansk økonomi viser stærke takter, og modvinden har ramt økonomien på et hammerstærkt udgangspunkt.

Relaterede artikler