Laveste inflation i 2 år

Uanset hvordan vi vender og drejer det, er det en positiv nyhed. Inflationen tog ellers et spring op i juli, men det skyldtes midlertidige faktorer. Vi forventer, at det spor også bliver fulgt over de kommende måneder.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen falder fra 3,2% i juli til 2,3% i august. Inflationen er i denne ombæring opgjort ved det EU-harmoniserede for­bru­ger­pri­sin­deks, som kan sammenlignes med de øvrige EU-lande. Tallet er forskelligt fra Danmarks Statistiks egen opgørelse, men retningen i de to tal er ens.

Inflationen når sit laveste punkt i præcis 2 år. Uanset hvordan vi vender og drejer det, er det en positiv nyhed. Inflationen tog ellers et spring op i juli, men det skyldtes midlertidige faktorer, og vi er nu tilbage i sporet med faldende inflation. Vi forventer, at det spor også bliver fulgt over de kommende måneder.

I dagens opgørelse får vi også serveret, at ker­ne­in­f­la­tio­nen ligeledes falder i august til 4,6% fra 5,7% i juli. Det er også positivt, om end ker­ne­in­f­la­tio­nen stadig befinder sig på et alt for højt niveau. Ker­ne­in­f­la­tio­nen er fratrukket de mest svingende elementer i form af energi og fødevarer.

Vi forventer, at inflationen fortsætter faldet over de kommende måneder. Det vil ske i takt med, at sidste års meget kraftige prisstigninger falder ud af inflationen, som beregnes som en årlig prisændring. Sidste år i september og oktober, så vi priserne stige relativt mærkbart, og det fik inflationen til at stige med mere end 10%. De prisstigninger vil falde ud af opgørelsen, og fungerer som et anker, der vil trække i nedadgående retning på inflationen.

Relaterede artikler