Kommentar til Økonomisk Redegørelse

Regeringen opjusterer over stort set hele linjen. Vækst, beskæftigelse, boligpriser, lønninger og vi kan blive ved. Det er fuldt ud berettiget, at de ser lidt lysere på dansk økonomi. Økonomien har indtil videre klaret sig flot i lyset af den hårde modvind bestående af høj inflation, rentestigninger og økonomisk usikkerhed.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Regeringen har netop offentliggjort nye prognose for dansk økonomi med Økonomisk Redegørelse samt forslag til ny Finanslov.

Regeringen fordobler for­vent­nin­ger­ne til væksten i 2023 til 1,2% mod tidligere 0,6%. Væksten i 2024 ventes uændret på 1,4%. Hertil opjusteres beskæftigelsen til at stige med 32.000 personer i 2023 mod tidligere blot 1.000 personer. Til næste år forventer regeringen et fald i beskæftigelsen på -13.000 personer.

Regeringen opjusterer over stort set hele linjen. Vækst, beskæftigelse, boligpriser, lønninger og vi kan blive ved. Det er fuldt ud berettiget, at de ser lidt lysere på dansk økonomi. Økonomien har indtil videre klaret sig flot i lyset af den hårde modvind bestående af høj inflation, ren­testig­nin­ger og økonomisk usikkerhed. Hvis regeringen ikke opjusterede bredt i dag, ville det faktisk have været totalt uforståeligt.

For­vent­nin­ger­ne fra regeringen læner sig i store træk op ad vores forventninger. Vi ser vækst i BNP i omegnen af 1% i år og 1,5% til næste år. Beskæftigelsen er allerede steget mærkbart i den første del af 2023, og i regeringens forventninger til den del ligger en stort set flad udvikling i beskæftigelsen herfra.

Vi forventer, at der venter en mere svær tid forude for økonomien. Forbrugerne har mistet købekraft af høj inflation og ren­testig­nin­ger. Også eksporten står med det ene ben i risikoen for tilbageslag. Væksttempoet er gået mærkbart ned i flere af vores nære sam­han­delslan­de, hvor den globale usikkerhed er steget markant efter Ruslands invasion af Ukraine. Eksporten beskæftiger op mod 1 mio. danske arbejdspladser og kan for alvor lægge en dæmper på dansk økonomi.

Dansk økonomi står godt rustet og er på solid grund. Der er rekordmange i arbejde, og økonomien er rekordstor. Danskerne er samlet set velpolstrede med en solid buffer til en mere dyr tid. Vi går således den kommende tid i møde på et solidt udgangspunkt og forventer at komme ud på den anden side i god stand.

Relaterede artikler