Inflationen i nyt mærkbart fald

Endnu et stykke er bidt af inflationen i maj. Vi står derfor med den laveste inflation siden oktober 2021, og man kan næsten høre lettelsens suk brede sig. Vi står dog stadig med en inflation, som er alt for høj.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Helt friske tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen falder igen i maj til 2,9% fra 5,3% i april. Det er syvende måned i streg, at inflationen dumper nedad. I oktober sidste år ramte inflationen sin top på over 10%. Det er især prisændringer på strøm og brændstof, som er med til at trække ned fra april til maj.

Endnu et stykke er bidt af inflationen i maj. Vi står derfor med den laveste inflation siden oktober 2021, og man kan næsten høre lettelsens suk brede sig. Vi står dog stadig med en inflation, som er alt for høj. Sammenlignet med sidste år gør inflationen det omkring 15.000 kr. dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i et årligt forbrug.

En anden glædelig nyhed i dagens tal er, at ker­ne­in­f­la­tio­nen også fortsætter med at falde – dog i et mere adstadigt tempo. Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energi og ikke-forarbejdede fødevarer, lyder på 5,0% i maj mod 6,1% i april. Trods faldet er også ker­ne­in­f­la­tio­nen fortsat tårnhøj.

Vi forventer, at både inflation og kerneinflation bliver ved med at falde gennem 2023. Mange ting peger ned, og vi ser det som sandsynligt, at fø­de­va­re­pri­ser­ne kan falde på et tidspunkt. De globale fødevarepriser er markant lavere end for et år siden, og det kan gøre det billigere at handle ind igen. Samtidig er energipriser, råvarepriser og fragtrater faldet mærkbart. Hertil vil inflationen æde sig selv i takt med, at sidste års meget kraftige prisstigninger falder ud af opgørelsen, da inflation er målt ved priser i dag i forhold til året før.

Relaterede artikler