Inflationen falder på ny i juni

Faldet betyder, at det er 8. måned i streg, at inflationen dykker, og vi står med den laveste inflation i næsten 2 år. De kraftige stigninger i inflationen har gjort det væsentligt dyrere at være dansker, men det ser nu ud til, at det værste er bag os.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at juni endnu en gang byder på et fald i inflationen herhjemme. I juni faldt inflationen til 2,5% fra 2,9% i maj. Det er særligt prisændringer på brændstof og fødevarer, som trækker ned i inflationen fra maj til juni. Inflationen toppede i 10,1% i oktober sidste år.

Endnu en bid er gnavet af inflationen i juni. Faldet betyder, at det er 8. måned i streg, at inflationen dykker, og vi står med den laveste inflation i næsten 2 år. De kraftige stigninger i inflationen har gjort det væsentligt dyrere at være dansker, men det ser nu ud til, at det værste er bag os.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen ser samtidig også ud til at have fundet ind i det faldende tempo, om end det fortsat er svage fald. Ker­ne­in­f­la­tio­nen falder nemlig for 4. måned i træk i juni, og lyder nu på 4,9% mod 5,0% i maj. Der er dog stadig et godt stykke vej ned til, at også ker­ne­in­f­la­tio­nen nærmer sig niveauet omkring 2%. I ker­ne­in­f­la­tio­nen frasorteres energi og ikke-forarbejdede fødevarer.

Vi forventer, at både inflation og kerneinflation bliver ved med at falde gennem 2023. Mange ting peger ned, og vi ser indikationer på, at fø­de­va­re­pri­ser­ne kan falde på et tidspunkt. De globale fødevarepriser er -23% lavere end for et år siden, og det kan gøre det billigere at handle ind igen. Samtidig forventer 45% af virksomhederne i handlen med fødevarer at sænke deres priser i de kommende tre måneder. Samtidig er energipriser, råvarepriser og fragtrater faldet mærkbart. Hertil vil inflationen æde sig selv i takt med, at sidste års meget kraftige prisstigninger falder ud af opgørelsen, da inflation er målt ved priser i dag i forhold til året før.

Relaterede artikler