Inflationen dykker markant

En ny luns bliver skåret af inflationen i maj. Vi skal tilbage til efteråret 2021 for at finde en lavere inflation end vi ser i øjeblikket. Prisstigningerne har gjort et stort hug i danskernes budgetter, men det ser ud til, at vi er forbi det værste for nu.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen faldt til 2,9% i maj fra 5,6% i april. Det er i høj grad prisen på elektricitet, som trækker ned. Inflationen er opgjort ved det EU-harmoniserede for­bru­ger­pri­sin­deks, som kan sammenlignes mellem EU-landene.

I EU-landene ligger inflationen i gennemsnit på 7,1% og i eurozonen på 6,1%. Inflationen i Danmark toppede med 11,4% i oktober sidste år. Det er syvende måned i streg, at inflationen dumper nedad.

En ny luns bliver skåret af inflationen i maj. Vi skal tilbage til efteråret 2021 for at finde en lavere inflation end vi ser i øjeblikket. Pris­stig­nin­ger­ne har gjort et stort hug i danskernes budgetter, men det ser ud til, at vi er forbi det værste for nu.

Også ker­ne­in­f­la­tio­nen fortsætter i nedadgående retning, og falder for tredje måned i træk. Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energi og ikke-forarbejdede fødevarer, lyder på 5,5% i maj mod 6,8% i april. Ker­ne­in­f­la­tio­nen er dog trods faldet fortsat alt for høj.

Vi forventer, at både inflation og kerneinflation bliver ved med at falde gennem 2023. Mange ting peger ned, og vi ser det som sandsynligt, at fø­de­va­re­pri­ser­ne kan falde på et tidspunkt. De globale fødevarepriser er markant lavere end for et år siden, og det kan gøre det billigere at handle ind igen. Samtidig er energipriser, råvarepriser og fragtrater faldet mærkbart. Hertil vil inflationen æde sig selv i takt med, at sidste års meget kraftige prisstigninger falder ud af opgørelsen, da inflation er målt ved priser i dag i forhold til året før.

Relaterede artikler