Hotelovernatninger slår januar-rekord
Det er i særlig grad de danske gæster, som er med til at trække antallet op.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i januar var 952.000 overnatninger på landets hoteller. Det er ny rekord for en januar måned i en statistik, som går tilbage til 1992.
2022 var et sandt rekordår for de danske hoteller målt på antallet af overnatninger. I 9 ud af årets 12 måneder blev der slået månedsrekorder på overnatningerne, og 2022 endte også med at rekord for hele året.
Hotelovernatningerne præsterede den bedste januar nogensinde. De gode tider fra 2022 trækker dermed spor ind i 2023, hvor der flittigt bliver booket overnatninger på de danske hoteller. Det er i særlig grad de danske gæster, som er med til at trække antallet af overnatninger i januar, men også de udenlandske gæster har fundet vej til hotellerne.
Tallene viser også, at der var 544.000 overnatninger i danske feriehuse i januar. Her går statistikken tilbage til 2004.
De danske feriehuse fortsætter også med overnatninger på et højt niveau. Januar i år var den næstbedste målt på antallet af overnatninger i statistikkens historie kun overgået af sidste år. Det kommer på ryggen af et 2022, hvor antallet af overnatninger allerede slog rekord, da oktober måned var omme, og den glubende appetit på at holde ferie i et lejet sommerhus er intakt.
Ser vi booking-tallene for feriehuse i den resterende del af 2023, så indikerer de, at efterspørgslen fortsat er høj. Ved udgangen af januar er der booket i alt 365.671 hus-uger i resten af 2023. Det er 3% færre i forhold til samme tidspunkt sidste år. Meget kan dog endnu nå at ændre sig i den kommende tid i takt med, at ferieplanlægningen falder på plads for mange.
Herudover kan den høje inflation ramme udlejerne og hotellerne negativt. Selvom luften er gået lidt af inflationsballonen på det seneste, så er den stadig tårnhøj. Det giver drøje hug til danskernes realløn, som er på markant tilbagegang. Danskerne får altså mindre for deres løn, og det har sendt forbrugertilliden helt i kulkælderen. Det kan få nogle til at droppe eller skrue ferieplanerne anderledes sammen.