Historisk få langtidsledige personer

Langtidsledigheden er faldet stort set uafbrudt i næsten to år.

Største antal nye ledige i 3 måneder - men mange afmeldinger holder ledighedskøen nogenlunde i skak

Friske tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at antallet af langtidsledige personer i Danmark falder til 13.328 personer i februar. Det er knap 200 færre i forhold til januar. Også hvis vi tager højde for sæson er der tale om et lille fald. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder.

Lang­tids­le­dig­he­den er faldet stort set uafbrudt i næsten to år, når der tages højde for sæson. Siden foråret i 2021 er antallet af langtidsledige faldet med næsten 30.000 personer. Det svarer til et fald på næsten 70%. Det er virkelig vildt. Det betyder, at antallet af langtidsledige i december ramte det laveste niveau i statistikkens historie. Siden har lang­tids­le­dig­he­den holdt fast i det bundlave niveau men en lille stigning i januar og efterfølgende fald i februar. Statistikken går tilbage til 2007.

Gode nyheder fra ar­bejds­mar­ke­det. Lang­tids­le­dig­he­den falder igen en smule og er omkring det laveste nogensinde målt. De seneste to år har budt på en vild fremgang i beskæftigelsen kombineret med markante meldinger om mangel på arbejdskraft hos virksomhederne. Det har fået lang­tids­le­dig­he­den i Danmark til at falde kraftigt.

Beskæftigelsen er rekordhøj efter to år med en massiv fremgang på i alt 216.000 personer. Samtidigt ligger antallet af stil­lings­op­slag 30-40% højere sammenlignet med tiden før corona. Det vidner om et arbejdsmarked i fortsat fornuftigt tempo. På den anden side er ledigheden steget en anelse de seneste fire måneder.

Den danske økonomi er ramt af modvind, der vil indhente ar­bejds­mar­ke­det, som kan blive mere udfordret over den kommende tid. Inflation har svækket købekraften hos de danske forbrugere, renterne er drønet i vejret, og samtidigt står eksporten står overfor en mere tumultarisk tid. Det vil smitte af på ar­bejds­mar­ke­det.

Relaterede artikler