Forbrugertilliden stiger for femte måned i træk

Humøret hos de danske forbrugere bliver langsomt bedre.

Detailsalget falder for tredje måned i træk

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den stiger til -23,1 i marts fra -25,1 i februar. For­bru­ger­til­li­den er dermed steget fem måneder i træk. I oktober ramte for­bru­ger­til­li­den det laveste punkt nogensinde på -37. For­bru­ger­til­li­den går helt tilbage til 1974 og er stadig meget lav i en historisk kontekst trods de seneste måneder stigning. Til sammenligning bundede for­bru­ger­til­li­den på -17 og -12 under finanskrisen og coronakrisen.

Humøret hos de danske forbrugeres bliver langsomt bedre. Det sker i takt med, at inflationen aftager, efter netop inflationen sendte for­bru­ger­til­li­den helt i kulkælderen sidste år. Der er dog endnu lang vej til liv og glade dage hos de danske forbrugere. Inflationen har sendt danskernes købekraft flere år tilbage, og trappen op fra kulkælderen er lang. Danskerne er stadig mere pessimistiske end under finanskrisen og coronakrisen. Vi forventer, at for­bru­ger­til­li­den vil blive ved med at blive forbedret gennem 2023.

Inflationen er senest faldet til 7,6% i Danmark. I oktober toppede inflationen med over 10%, hvilket markerede de kraftigste prisstigninger for danskerne i 40 år. De tårnhøje for­bru­ger­pris­stig­nin­ger har gjort omkring 35.000 kr. dyrere for en almindelig børnefamilie i et årligt forbrug. De højere priser suger kroner ud af danskernes konti, og det har medvirket til at sende det økonomiske humør hos de danskere forbrugere ned.

Pri­vat­for­bru­get er faldet i Danmark, og vi går en fortsat svær tid i møde med lange udsigter til en fuld genoprettelse af købekraften. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet i Danmark og har dermed en stor stemme i udviklingen i dansk økonomi.

Der er imidlertid også en række positive forhold, som holder hånden under pri­vat­for­bru­get. Beskæftigelsen er rekordhøj og fortsat steget i begyndelsen af 2023. Hertil har danskerne næsten 1.100 mia. kr. stående på helt almindelige indlånskonti.

Relaterede artikler