Forbrugertilliden stiger for 9. måned i træk

Humøret løftes skridt for skridt hos de danske forbrugere. Forbrugertilliden stiger til det højeste i næsten halvandet år, og det stigende økonomiske humør sker i takt med at inflation daler.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den stiger til -10,1 i juli fra -10,9 i juni. Selvom det er en lille stigning, så er tegner det sig for 9. måned i træk med stigende for­bru­ger­til­lid.

Sidste år styrtdykkede for­bru­ger­til­li­den og ramte i oktober rekordlave -37. For­bru­ger­til­li­den er målt siden 1974 og er ikke set lavere. Til sammenligning bundede den under finanskrisen og coronakrisen i henholdsvis -17 og -12.

Humøret løftes skridt for skridt hos de danske forbrugere. For­bru­ger­til­li­den stiger til det højeste i næsten halvandet år, og det stigende økonomiske humør sker i takt med at inflation daler. Historisk set er for­bru­ger­til­li­den dog stadig lav. Den er lige nu på vej op fra et historisk lavpunkt, som ramte, da inflationen i efteråret hamrede op i det højeste i 40 år og svækkede danskernes købekraft. Men sidenhen er det kun gået tilbage for inflationen og frem for for­bru­ger­til­li­den.

Det er især danskernes for­vent­nin­ger­ne til fremtiden, som udmærker sig. Her er der ligefrem svag optimisme at spore, når danskernes skal give en vurdering af, hvordan deres og landets økonomi ser ud om et år. Omvendt ligger danskernes opfattelse af den nuværende økonomiske situation stadig til den meget lave side. Men den er i bedring.

På trods af ni måneder i træk med bedring i for­bru­ger­til­li­den er den fortsat lav historisk set. De danske hus­hold­nings­bud­get­ter er presset i bund af massive ren­testig­nin­ger, og en kraftig inflation som æder op af danskernes købekraft. Det har sendt købekraften flere år tilbage, og tabet vil tage tid at genvinde. Heldigvis ser vi på det seneste, at løn­stig­nin­ger­ne igen kan hamle op med pris­ud­vik­lin­gen, og det er med til at trække forbrugernes humør op. Pris­stig­nin­ger­ne toppede i oktober sidste år, hvor inflationen lød på 10,1%. I eksakt samme måned endte for­bru­ger­til­li­den lavere end nogensinde målt før. Det går nu den helt rigtige vej, og inflationen er senest målt til 2,5% i juni.

Den tabte købekraft har allerede sendt pri­vat­for­bru­get tilbage. Det kan få en ikke uvæsentlig betydning for hele den danske økonomi. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af den samlede økonomiske aktivitet i Danmark. Imidlertid ser vi en række forhold, som holder hånden under pri­vat­for­bru­get. Beskæftigelsen er rekordhøj, og det samme er danskernes samlede bankindlån, som lyder på mere 1.100 mia. kr.

Relaterede artikler