Forbrugertilliden falder i august

Humøret daler for første gang i 10 måneder hos de danske forbrugere. Vi er dog langtfra bunden fra sidste år, og danskerne ser endda en smule lysere på fremtiden. Det overskygges dog af en fortsat trængt økonomisk situation her og nu.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder til -10,9 i august fra -10,1 i juli. Det sker efter ni måneders uafbrudt stigning. Sidste år styrtdykkede for­bru­ger­til­li­den og ramte rekordlave -37 i oktober. For­bru­ger­til­li­den er målt siden 1974 og ikke tidligere set lavere. Til sammenligning bundede den under finanskrisen og coronakrisen i henholdsvis -17 og -12.

Humøret daler for første gang i 10 måneder hos de danske forbrugere. Vi er dog langtfra bunden fra sidste år, og for­bru­ger­til­li­den svæver rundt omkring det højeste i halvandet år trods dagens fald.

Danskerne ser en smule lysere på fremtiden, men det overskygges det af en fortsat trængt økonomisk situation her og nu. Godt nok er inflationen blevet banket ned, men løn­stig­nin­ger­ne har langtfra indhentet det tabte, og for­bru­ger­til­li­den er stadig sløj.

For­bru­ger­til­li­den er bestemt ikke prangende. Vurderingen af situationen i dag i forhold til for et år siden er fortsat trængt. Det kan være med til at holde pri­vat­for­bru­get i kort snor for en stund endnu. Sidste år dykkede pri­vat­for­bru­get med det kraftigste siden finanskrisen. Omvendt er danskerne små optimister med hensyn til fremtiden og regner med, at både deres egen og hele landets økonomiske situation vil være bedre om et år end i dag. Det er i den grad positivt, at der er lysere frem­tids­ud­sig­ter.

Sidste år styrtdykkede for­bru­ger­til­li­den og ramte rekordlave -37 i oktober. For­bru­ger­til­li­den er målt siden 1974 og ikke nogensinde set så lav før. Høj inflation åd sig sidste år ind på danskernes købekraft. Det har sammen med massive ren­testig­nin­ger presset de danske hus­hold­nings­bud­get­ter. Nu er inflationen på vej ned, mens løn­stig­nin­ger­ne ligger på den pæne side af 3% om året. Det betyder, at reallønnen er i bedring, og de danske husholdninger igen får mere luft i budgetterne. Det vil helt af sig selv give bedre økonomisk humør rundt om middagsbordet.

En dråbe malurt i bægeret er desuden, at danskerne forventer, at ar­bejds­løs­he­den kommer til at være højere om et år, end den er i dag. I juli var der det højeste antal ledige i næsten to år. Ledigheden er dog på ingen måde bekymrende høj med sine blot 2,8% og samtidig stiger beskæftigelsen fortsat. Så selvom vi forventer flere ledige, regner vi også med, at der er en blød landing i udsigt for danskerne og den danske økonomi.

Relaterede artikler