Flere stillingsopslag i august

Det danske jobmarked viser fornuftige takter. Det er gode nyheder for jobsøgende danskere, hvor der i august kom lidt flere stillinger at vælge mellem. Jobmarkedet ligger bestemt ikke dødt.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 26.353 nye stillinger op i august. Det er 7.700 flere end i juli. Det svarer til en stigning på 41%.

Det er ikke overraskende med flere stil­lings­op­slag i august som følge af afsluttet sommerferie, men også med højde for sæson er der tale om flere stil­lings­op­slag. Tager vi højde for sæson steg stil­lings­op­sla­ge­ne i august med 12% i forhold til juli.

Det danske jobmarked viser fornuftige takter. Det er gode nyheder for jobsøgende danskere, hvor der i august kom lidt flere stillinger at vælge mellem. Jobmarkedet ligger bestemt ikke dødt. Virksomhederne har længe suget arbejdskraft til sig og sendt beskæftigelsen op i nye rekorder. Og det er ikke umuligt, at der kan være flere be­skæf­ti­gel­ses­re­kor­der i sigte.

Tendensen det seneste halvandets års tid viser dog et aftagende tempo på ar­bejds­mar­ke­det, og det ændrer stigningen i stil­lings­op­sla­ge­ne i august ikke på. For halvandet år siden ved indgangen til 2022 lå stil­lings­op­sla­ge­ne omkring 36.000, som var historisk højt. Siden toppen er antallet af jobopslag altså faldet med mere end 25%. Det siger imidlertid mere om det ekstremt høje niveau, vi kommer fra. Jobmarkedet ligger bestemt ikke dødt, og stil­lings­op­sla­ge­ne minder i dag mere om tiden før coronakrisen.

Beskæftigelsen har senest slået rekord for 11. måned i træk. Vi nærmer os med hastige skridt 3 mio. lønmodtagere i Danmark, som vil være en historisk milepæl. Der kan sagtens være yderligere stigning i beskæftigelsen i vente med dagens stil­lings­op­slag in mente.

Vi nærmer os samtidigt også en tid, hvor vi ikke vil blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen sidst på året og ind i 2024. Pri­vat­for­bru­get er faldet, industriens produktion hoster, og der er afmatning flere steder udenfor landets grænser. Vi har allerede set ledigheden stige og senest med nye tal i morges, hvor steg med godt 700 personer i august. I de seneste 16 måneder har ledigheden peget op i de 12 af månederne. I den periode er der kommet næsten 14.000 flere ledige til.

En del peger på en blød landing for dansk økonomi og ar­bejds­mar­ke­det ovenpå en tid med stigende renter, kraftig inflation og faldende købekraft. Efterspørgslen efter arbejdskraft er aftaget, men bestemt ikke slået ud.

Relaterede artikler