Flere langtidsledige

Det er et kæmpe øv, at der igen begynder at være flere langtidsledige. Men på den anden side er der stadig meget få, og langtidsledigheden ligger omkring det laveste nogensinde målt.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Friske tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at antallet af langtidsledige personer i Danmark steg med næsten 800 personer i april. Det betyder, at der i dag er 14.603 langtidsledige personer. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder. Det er fjerde måned i træk, at lang­tids­le­dig­he­den stiger. I den periode er den gået frem med samlet 2.200 personer, når der tages højde for sæson.

Historisk set er der dog stadig meget få langtidsledige personer i Danmark. I vinter ramte lang­tids­le­dig­he­den ny bundrekord, så de seneste fire måneders stigning kommer fra det laveste nogensinde målt. For præcis to år siden toppede antallet af langtidsledige personer med mere end 42.000 personer.

Det er et kæmpe øv, at der igen begynder at være flere langtidsledige. Men på den anden side er der stadig meget få, og lang­tids­le­dig­he­den ligger omkring det laveste nogensinde målt. Det kan og må vi stadig godt glæde os over. Så det er svært at sætte det store ka­ta­stro­fe­blink på dagens tal, selvom det er brandærgerligt med flere langtidsledige personer.

Ar­bejds­mar­ke­det viser stærke takter i denne tid. Beskæftigelsen slår den ene rekord efter den anden og nærmer sig 3 mio. lønmodtagere i arbejde i Danmark. Alene det seneste år er der kommet 46.000 flere personer i arbejde i Danmark. Det stærke arbejdsmarked har været med til at sende lang­tids­le­dig­he­den ned i ny bundrekord, om end den så småt et begyndt at stige de seneste måneder.

Der er flere tegn på, at ar­bejds­mar­ke­det sætter en smule af tempoet ned. Selvom beskæftigelsen slår den ene imponerende rekord efter den anden, så er stil­lings­op­sla­ge­ne aftaget. Der bliver fortsat slået mange stillinger op, men ikke i nærheden af det, som prægede jobmarkedet for blot et år siden. Samtidig er ledigheden steget de seneste 5 ud af 6 måneder med omkring 3.600 personer, mens også lang­tids­le­dig­he­den altså peger op.

Den danske økonomi er ramt af vind fra flere kanter, og vi forventer, at det vil fortsætte med at trække tempo ud af ar­bejds­mar­ke­det. Inflation har svækket købekraften hos de danske forbrugere, renterne er steget, og samtidigt står eksporten står overfor en mere udfordrende tid. Det vil ramme ar­bejds­mar­ke­det med en forsinkelse, som indtil videre alene er mildt påvirket. Vi forventer dog, at bunden på ingen måde vil blive slået ud af ar­bejds­mar­ke­det.

Relaterede artikler