Flere jobopslag i november

Der bliver slået en del nye stillinger op til jobsøgende danskere. Arbejdsmarkedet er bestemt ikke gået i stå. Samtidig ser vi, at beskæftigelsen bliver ved med at slå nye rekorder. Indtil videre tyder tallene stadig på en blød landing for økonomien.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Friske tal fra Jobindex viser, at der blev slået 25.155 nye stillinger op i november. Det er lidt flere end i oktober. Det er nu anden måned med flere stil­lings­op­slag, og stil­lings­op­sla­ge­ne er fortsat en anelse højere end før corona.

Der bliver slået en del nye stillinger op til jobsøgende danskere. Ar­bejds­mar­ke­det er bestemt ikke gået i stå. Samtidig ser vi, at beskæftigelsen bliver ved med at slå nye rekorder, og virksomhederne har længe suget arbejdskraft til sig. Indtil videre tyder tallene stadig på en blød landing for ar­bejds­mar­ke­det og økonomien.

Tallene afslører samtidig, at me­di­ci­nal­sek­to­ren og forsvaret holder stil­lings­op­sla­ge­ne oppe, mens andre grene af ar­bejds­mar­ke­det siver. Men intet er slået itu, og det her er samlet set ganske fine tal fra det danske arbejdsmarked.

Siden slutningen af 2021 har antallet af nyopslåede stillinger dog peget ned. Så dampen er gået af, men uden at bunden er slået ud. I 2021 ramte antallet sin historiske top med næsten 35.000 nye jobopslag, og det betyder, at antallet af stil­lings­op­slag i dag er næsten 30% lavere end toppen. Men det fortæller mere om det ekstremt høje tempo i 2021.

Beskæftigelsen har senest rundet en historisk milepæl med mere end 3 mio. lønmodtagere i arbejde. Vi begynder dog at nærme os en tid, hvor vi ikke vil blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen ind i 2024. Men indtil videre bliver der stadig slået pænt med nye stillinger op.

Mange tal for økonomien, herunder også antallet af stil­lings­op­slag, peger i retning af en blød landing for ar­bejds­mar­ke­det og for dansk økonomi. Der sker ovenpå en tid med stigende renter, kraftig inflation og faldende købekraft. Efterspørgslen på arbejdskraft er påvirket og aftaget, men bestemt ikke slået ud.

Relaterede artikler