Fald i producentpriserne

En lettelse i virksomhedernes omkostningspres er også godt nyt for forbrugerpriserne. Virksomhederne var sidste år vidne til et kæmpe pres på de priser, som de selv oplever. Og det så vi også betydeligt reflekteret over i de priser, som de stillede til forbrugerne.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at pro­du­cent­pri­sin­dek­set for varer faldt med -2,2% i november i forhold til oktober. Pro­du­cent­pri­ser­ne er i dag -2,1% lavere i forhold til for et år siden.

En lettelse i virk­som­he­der­nes om­kost­nings­pres er også godt nyt for for­bru­ger­pri­ser­ne. Virksomhederne var sidste år vidne til et kæmpe pres på de priser, som de selv oplever. Og det så vi også betydeligt reflekteret over i de priser, som de stillede til forbrugerne. Men det opadgående pres er lettet betydeligt. Og det er er også godt nyt til forbrugerne, som heller ikke oplever samme prispres i for­bru­ger­pri­ser­ne. Inflationen for danskerne er faldet kraftigt.

Sidste år havde pro­du­cent­pri­ser­ne en vanvittig fart med energi og råvarer, der drønede i vejret. Det de toppe i august 2022 var e steget med svimlende 38% på et enkelt år. Men siden er de faldet i 9 ud af de seneste 15 måneder og er i dag 8% lavere end toppen.

Inflationen i for­bru­ger­pri­ser­ne lyder i dag på 0,6% og toppede sidste år på mere end 10%. Færre virksomheder forventer da også at hæve priserne overfor kunderne. I detailhandlen forventer kun 8% af virksomhederne at hæve priserne, mens det var hele 60%, da det toppede sidste år.

Pro­du­cent­pri­ser­ne er imidlertid fortsat markant højere end for blot få år siden. Og det til trods for det seneste års fald. I forhold til samme måned i 2021 er pro­du­cent­pri­ser­ne i dag 12% højere, og det har presset virksomhederne. Hertil er lønningerne steget til det højeste i 15 år. Konkurserne ligger på det højeste i 13 år, og selvom en del skyldes til­ba­ge­be­ta­ling af coronalån, så har et massivt om­kost­nings­pres også presset på.

Pro­du­cent­pri­sin­dek­set viser udviklingen i priserne i de varer, som danske pro­du­centvirk­som­he­der sælger til andre virksomheder. Pro­du­cent­pri­ser­ne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eks­port­mar­ke­det).

Relaterede artikler