Færre stillingsopslag i juli

Tempoet går ned på arbejdsmarkedet. Det er dog ikke et arbejdsmarked i frit fald, og i en historisk kontekst bliver der stadig slået fint mange stillinger op. Tallene vidner om fortsat efterspørgsel efter arbejdskraft.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 18.500 nye stillinger op i juli. Det er godt 11.000 færre end i juni. Det er dog ikke usædvanligt, at der bliver slået færre stillinger op i juli som følge af sommerferien. Men også hvis vi tager højde for sæson, er der tale om et fald i antallet af nyopslåede stillinger.

Tempoet går ned på ar­bejds­mar­ke­det. Det er dog ikke et arbejdsmarked i frit fald, og i en historisk kontekst bliver der stadig slået fint mange stillinger op. Tallene vidner om fortsat efterspørgsel efter arbejdskraft, men i et aftrappende tempo, som mest af alt minder om tiden før coronakrisen, som bød på vilde udsving i jobopslag i både opadgående og nedadgående retning.

Antallet af ledige stillinger har generelt peget ned siden toppen i november 2021, hvor det nåede en historisk top på knap 36.000 nyopslåede stillinger på en enkelt måned. Statistikken går tilbage til 2004, og ser vi isoleret set på juli måned, så har der alene fire gange tidligere blevet slået lige så mange eller flere jobopslag op i en juli måned. Det var i 2007, 2019, 2021 og 2022.

Beskæftigelsen slår stadig rekorder. De seneste tal tæller til og med maj, hvor næsten 6.000 flere personer kom i arbejde. Med dagens tal er det ikke usandsynligt, at der fortsat kan være små be­skæf­ti­gel­ses­re­kor­der i sigte. Vi bevæger os dog samtidig en tid i møde, hvor vi ikke kan tillade os at blive overraskede over at se beskæftigelsen falde. Den høje inflation har trukket gevaldigt ned i danskernes realløn med svækket købekraft som resultat. Samtidig er renterne steget mærkbart, og boligmarkedet har været på tilbagegang. Hertil risikerer eksporten også at stå overfor nedgang med vækstnedgang udenfor landets grænser.

Der er udsigt til en blød landing for ar­bejds­mar­ke­det og dansk økonomi. Faldet i stil­lings­op­sla­ge­ne kommer fra en historisk høj tinde med rekordmange stil­lings­op­slag. Derfor er niveauet ikke lavt, men tempoet på vej ned.

Relaterede artikler