Færre stillingsopslag
Efterspørgslen på arbejdskraft tager et ny fald i april. Faldet varsler et lavere tempo forude på arbejdsmarkedet. Det er dog ikke dybt alarmerende. For selvom farten er i den grad aftaget, så bliver der stadig slået flere stillinger op end i perioden før coronakrisen.
Netop offentliggjorte tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 23.409 nye stillinger op i april. Det er 27% færre end i marts, hvor der blev slået 32.000 nye stillinger op. Det er dog ikke usædvanligt med færre jobannoncer i april i forhold til marts, og tager vi højde for denne sæson, er der tale om et mindre fald. Hertil kan antallet af stillingsopslag i april blive oprevideret efterfølgende som følge af efterregistreringer. Til sammenligning blev antallet i marts opjusteret med mere end 7%.
Efterspørgslen på arbejdskraft tager et ny fald i april. Faldet kommer ikke som helt den store overraskelse, men er nærmere ventet og varsler et lavere tempo forude på arbejdsmarkedet. Det er dog ikke dybt alarmerende. For selvom farten er i den grad aftaget, så siger det lige så meget om den høje fart sidste år, hvor stillingsopslagene slog rekord med næsten 40.000. Luften er på ingen måde gået af ballonen på arbejdsmarkedet, og der bliver stadig slået flere stillinger op end i perioden før coronakrisen.
Sammenlignet med sidste år er der i dag 28% færre jobopslag. Jobannoncerne er faldet markant siden toppen, hvor arbejdsmarkedet buldrede fremad sidste år. Faldene i stillingsopslagene kommer imidlertid fra ekstremt høje niveauer og ligger historisk set fortsat højt. Men fortsætter faldene, begynder vi at nærme os niveauerne fra før coronakrisen, som lå omkring 20.000-22.000 om måneden.
Arbejdsmarkedet står fortsat stærkt med en rekordhøj beskæftigelse, som har været i massiv fremgang over de seneste to år. Alene i årets første to måneder er der kommet mere end 9.000 flere i arbejde i Danmark. Samtidigt har vi senest set et lille fald i ledigheden i marts, mens også ledighedsprocenten er meget lav historisk set. Så et afdæmpet tempo på arbejdsmarkedet kommer til at ramme på et stærkt udgangspunkt.
Vi må dog erkende, at modvind har ramt den danske økonomi. Massiv inflation og renter, der er drønet i vejret, har svækket danskernes købekraft. Det går ud over privatforbruget som står for næsten halvdelen af aktiviteten i den danske økonomi. Modvinden er så småt ved at indhente arbejdsmarkedet, og vi forventer, at der venter en tid med lavere beskæftigelse, stigende ledighed og færre stillingsopslag.