Færre stillingsopslag

Efterspørgslen på arbejdskraft tager et ny fald i april. Faldet varsler et lavere tempo forude på arbejdsmarkedet. Det er dog ikke dybt alarmerende. For selvom farten er i den grad aftaget, så bliver der stadig slået flere stillinger op end i perioden før coronakrisen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 23.409 nye stillinger op i april. Det er 27% færre end i marts, hvor der blev slået 32.000 nye stillinger op. Det er dog ikke usædvanligt med færre jobannoncer i april i forhold til marts, og tager vi højde for denne sæson, er der tale om et mindre fald. Hertil kan antallet af stil­lings­op­slag i april blive oprevideret efterfølgende som følge af ef­ter­re­gi­stre­rin­ger. Til sammenligning blev antallet i marts opjusteret med mere end 7%.

Efterspørgslen på arbejdskraft tager et ny fald i april. Faldet kommer ikke som helt den store overraskelse, men er nærmere ventet og varsler et lavere tempo forude på ar­bejds­mar­ke­det. Det er dog ikke dybt alarmerende. For selvom farten er i den grad aftaget, så siger det lige så meget om den høje fart sidste år, hvor stil­lings­op­sla­ge­ne slog rekord med næsten 40.000. Luften er på ingen måde gået af ballonen på ar­bejds­mar­ke­det, og der bliver stadig slået flere stillinger op end i perioden før coronakrisen.

Sammenlignet med sidste år er der i dag 28% færre jobopslag. Jobannoncerne er faldet markant siden toppen, hvor ar­bejds­mar­ke­det buldrede fremad sidste år. Faldene i stil­lings­op­sla­ge­ne kommer imidlertid fra ekstremt høje niveauer og ligger historisk set fortsat højt. Men fortsætter faldene, begynder vi at nærme os niveauerne fra før coronakrisen, som lå omkring 20.000-22.000 om måneden.

Ar­bejds­mar­ke­det står fortsat stærkt med en rekordhøj beskæftigelse, som har været i massiv fremgang over de seneste to år. Alene i årets første to måneder er der kommet mere end 9.000 flere i arbejde i Danmark. Samtidigt har vi senest set et lille fald i ledigheden i marts, mens også le­dig­heds­pro­cen­ten er meget lav historisk set. Så et afdæmpet tempo på ar­bejds­mar­ke­det kommer til at ramme på et stærkt udgangspunkt.

Vi må dog erkende, at modvind har ramt den danske økonomi. Massiv inflation og renter, der er drønet i vejret, har svækket danskernes købekraft. Det går ud over pri­vat­for­bru­get som står for næsten halvdelen af aktiviteten i den danske økonomi. Modvinden er så småt ved at indhente ar­bejds­mar­ke­det, og vi forventer, at der venter en tid med lavere beskæftigelse, stigende ledighed og færre stil­lings­op­slag.

Relaterede artikler