Færre ledige stillinger i 2. kvartal

Jobsøgende danskere har fået færre stillinger at vælge mellem. Siden toppen for præcist et år siden er antallet af ledige stillinger dykket med 22%. Trods det markante dyk siden sidste år er der dog stadig en del stillinger at søge.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2. kvartal var 54.723 ledige stillinger i den private sektor i Danmark, når der tages højde for sæson. Det er 2.062 færre sammenlignet med 1. kvartal. Det er nu fjerde kvartal i træk med fald i antallet af ledige stillinger. Da antallet toppede lå de lige knap 70.000 stillinger, som var i 2. kvartal 2022.

Jobsøgende danskere har fået færre stillinger at vælge mellem. Siden toppen for præcist et år siden er antallet af ledige stillinger dykket med 22%. Tempoet er på vej ned, og efterspørgslen efter arbejdskraft er ikke helt, hvad den har været.

Trods det markante dyk siden sidste år er der dog stadig en del stillinger at søge. Sammenlignet med før corona, så ligger omfanget af ledige stillinger stadig imponerende 53% højere. Vi har over en længere periode været vidne til markante meldinger om mangel på arbejdskraft fra virksomhederne. Så man suger stadig arbejdskraft til sig, og det får beskæftigelsen til at slå den ene rekord efter den anden.

Alene i 2023 er der kommet næsten 23.000 flere personer i arbejde i Danmark. Og sammenlignet med før coronakrisen er beskæftigelsen steget med imponerende 194.000 personer. Det betyder, at beskæftigelsen nærmer sig svimlende 3 mio. personer.

Vi nærmer os en tid, hvor vi ikke kan blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen. Pri­vat­for­bru­get er faldet, og dele af industrien oplever lavere efterspørgsel. En lavere efterspørgsel i økonomien kan udfordre ar­bejds­mar­ke­det, som typisk reagerer med forsinkelse.

Høj inflation har suget købekraft ud af danskerne, og renterne er steget. Hertil kan eksporten stå overfor en mere udfordrende tid, og den beskæftiger op mod 1 mio. personer i Danmark. Meget peger dog på en blød landing for dansk økonomi og for ar­bejds­mar­ke­det.

Relaterede artikler