Erhvervstilliden falder i august

Dagens tal er en spand koldt vand i hovedet, efter stemningen i erhvervslivet ellers har været på vej op uafbrudt gennem 2023. Virksomhedernes forventninger til både omsætning og ansatte tager et fald i august, og det kan vidne om mere udfordrende tider.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at er­hverv­stil­li­den falder til 97,7 i august fra 100,5 i juli. Det sker efter syv måneders uafbrudt stigning i er­hverv­stil­li­den. Er­hverv­stil­li­den bundede i december på 85,6.

For første gang i 8 måneder går er­hverv­stil­li­den ned. Dagens tal er en spand koldt vand i hovedet, efter stemningen i erhvervslivet ellers har været på vej op uafbrudt gennem 2023. Virk­som­he­der­nes forventninger til både omsætning og ansatte tager et fald i august, og det kan vidne om mere udfordrende tider. Udsigten til en længere periode med højere renter, et til­ba­ge­hol­den­de privatforbrug og større usikkerhed for økonomien er med til at lægge en dæmper på er­hverv­stil­li­den.

Vi ser også udenfor landets grænser, at er­hverv­stil­li­den falder. Så sent som i går skuffede eurozonens erhvervstillid fælt og tog et dyk. Flere af vores sam­han­dels­part­ne­re haft lav eller negativ økonomisk vækst gennem det seneste år. Det lægger en dæmper på humøret.

Det seneste års massive om­kost­nings­pres hos virksomhederne er godt nok stilnet af, men der er tegn på ustadigt vejr forude. Pro­du­cent­pri­ser­ne er i dag -4,3% lavere end for et år siden. Tilbage i august, da pro­du­cent­pri­ser­ne toppede, lå den årlige stigning på svimlende 38%.

Der er især i detailhandlen, at der er tilbagegang at spore i er­hverv­stil­li­den i august. Også i industrien og i ser­vi­ce­er­hver­ve­ne falder tilliden, mens det ligger uændret i byggeriet.

Relaterede artikler