Danskernes bankindlån falder i januar

Bankindlånet er over det seneste år vokset med 38 mia. kr. Formuen giver en vigtig stødpude i en tid med høj inflation.

Danskernes bankindlån er fortsat på mere end 1 billion kr. i oktober

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Nationalbanken viser, at danskernes bankindlån faldt med 10,4 mia. kr. i januar. Der står dermed i alt 1.078 mia. kr. på helt almindelige konti i landets banker, og bankindlånet er over det seneste år vokset med 38 mia. kr.

Danskernes bankindlån lyder på næsten 1.100 mia. kr. Den gigantiske formue giver danskerne en vigtig stødpude i en tid, hvor den tårnhøje inflation gør hamrende ondt på danskernes budgetter. Langtfra alle vil kunne genkende sig selv i det store bankindlån, da det er meget ulige fordelt blandt danskerne. Og nogle oplever at må tære på opsparingen i en mere dyr tid.

Hver voksne dansker har i gennemsnit 226.000 kr. stående på bankkontoen ved udgangen af november. Det beløbet er meget ulige fordelt, og den typiske dansker vil derfor opleve, at have et lavere beløb stående.

Når bankindlånet over det seneste år vokser på trods af, at pris­stig­nin­ger­ne har været skyhøje, så skyldes det flere faktorer. Først og fremmest er beskæftigelsen rekordhøj, og sammenlignet med før coronakrisen er der i dag mere 170.000 flere i arbejde herhjemme. Det øger samtidig den samlede lønindkomst hos danskerne, og det bidrager positivt på bankindlånet. Herudover får danskerne i gennemsnit nu igen positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op, mens også danskernes friværdi i boligerne som helhed er store, og det er typisk også positivt for bankindlånet.

Bankindlånet mister dog købekraft som følge af den høje inflation. Det betyder, at man ganske enkelt kan købe mindre for de penge, man har stående på kontoen. Korrigerer vi for det, så er bankindlånets købekraft tværtimod faldet med 41 mia. kr. det seneste år.

Relaterede artikler