Danskerne har udsigt til lavere fødevarepriser

Mere end halvdelen af virksomhederne i fødevarehandlen forventer nemlig at sænke priserne i den kommende tid, og holder den forventning stik, så kan det altså lette lidt af prispresset hos danskerne.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den stiger til -11,8 i oktober fra -13 måneden før. Det er første gang siden juli, at for­bru­ger­til­li­den stiger.

For første gang siden juli stiger for­bru­ger­til­li­den. Det er kun en lille stigning, men også en lille lettelse efter to foregående måneder med fald. Beskæftigelsen stiger fortsat, og danskerne oplever igen at få lidt mere ud af deres lønkroner. Inflationen er senest dykket til under 1%. For­bru­ger­til­li­den er dog fortsat alt andet end prangende historisk set og har ligget og svinget indenfor et snævert interval de seneste fem måneder og altså senest med en lille stigning i oktober.

Sammenlignet med for et år siden er for­bru­ger­til­li­den markant forbedret. Sidste år drønede for­bru­ger­til­li­den i bund og ramte det laveste nogensinde i oktober sidste år. Det faldt sammen med, at inflationen toppede på mere end 10%, som bankede danskernes købekraft flere år tilbage. Danskerne oplever igen nu at få mere ud af lønkronerne, og samtidig stiger beskæftigelsen fortsat til nye rekordhøjder. Det kan medvirke til yderligere at forbedre det økonomiske humør i den kommende tid.

For præcist et år siden ramte for­bru­ger­til­li­den rekordlave -37. Statistikken er målt tilbage siden 1974.

Danskerne er blevet svagt optimistiske på deres egen økonomiske situation et år ud i fremtiden. Omvendt ser de stadig negativt på husholdningens situationen i dag samt for hele landets økonomisk situation både i dag og om et år. Det kan vidne om, at modvinden er ved at indhente forbrugernes opfattelse af økonomien. Dansk økonomi så småt er ved at lægge an til en landing efter massiv modvind fra høj inflation, kraftigt stigende renter og økonomisk usikkerhed.

Det var især den tårnhøje inflation, som sidste år fik for­bru­ger­til­li­den til at sprænge den negative bundrekord. Danskernes budgetter og købekraft var udsat for massivt pres, og reallønnen bankede ned. I dag er inflationen markant lavere, og lønningerne kan derfor igen hamle op med pris­stig­nin­ger­ne, og danskerne vil derfor igen opleve, at reallønnen bliver positiv.

Vi forventer en blød landing for økonomien, og den lidt forbedrede for­bru­ger­til­lid taler i samme retning. Vi tror på yderligere bedring i det økonomiske humør hos danskerne i takt med, at løn­stig­nin­ger­ne er taget til, og beskæftigelsen fortsat stiger. Dansk økonomi står et stærkt sted.

Relaterede artikler