Dansk økonomi skrumper

Dansk økonomi skrumper. Det er en mærkbar nedrevidering af den første opgørelse for væksten. Det er en kold spand vand lige at få smidt i hovedet fra morgenstunden. Der er dog også positive takter i dagens tal. Privatforbruget vokser igen, og det er hammerpositivt.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi skrumpede med -0,3% i 2. kvartal. Det er en markant nedjustering af den tidligere opgørelse, som viste positiv vækst på 0,3%. Omvendt justeres væksten i 1. kvartal lidt op til 0,8%. Dermed er økonomien samlet vokset med 0,5% siden årets begyndelse.

Dansk økonomi skrumper. Det er en mærkbar nedrevidering af den første opgørelse for væksten. Det er en kold spand vand lige at få smidt i hovedet fra morgenstunden.

Der er dog også positive takter i dagens tal. Pri­vat­for­bru­get vokser igen, og det er hammerpositivt. Samtidig viser ar­bejds­mar­ke­det stadig gode takter. Hertil skyldes noget af faldet i 2. kvartal teknik, da en del af væksten er fremrykket til kvartalet før. Dansk økonomi står alt i alt stadig på et meget solidt sted.

Særligt me­di­ci­nal­sek­to­ren bidrager positivt til dansk økonomi. Samlet for første halvår i 2023 er økonomien vokset med 1,5% i forhold til samme periode sidste år, men tager man me­di­ci­nal­sek­to­ren ud, er økonomien omvendt skrumpet med -0,5%. Det er et op­mærk­som­heds­punkt, at væksten primært er trukket af me­di­ci­nal­sek­to­ren, men det er svært ikke at tolke som samlet positivt og bidrager til dansk økonomi som helhed.

Vi forventer, at væksten i 2023 lander lige på den gode side af 1%, og næste år vil byde på en vækst omkring 1,5%. Det kommer efter vækst på 2,7% og 6,8% i henholdsvis 2022 og 2021. De kommende år tegner dermed til at byde på lavere vækst end i de foregående år.

Den højeste inflation i 40 år, kraftige ren­testig­nin­ger, svækket købekraft hos forbrugerne og global økonomisk usikkerhed påvirker økonomien negativt, og farten er sat ned. Men det har som ventet ikke formået at trække benene fuldstændig væk under den danske økonomi, som står et stærkt sted og klarer sig ganske hæderligt.

Vi forventer, at der venter en mere svær tid forude for økonomien. Forbrugerne har mistet købekraft og eksporten kan også blive udfordret. Men dansk økonomi er godt rustet. Der er rekordmange i arbejde med næsten 3 mio. lønmodtagere i arbejde, og økonomien er rekordstor med dagens tal i hånden. Hertil er danskerne samlet set velpolstrede med en solid buffer med rekordmange penge på kontoen. De seneste tal viser, at danskerne har 1.120 mia. kr. stående på bankkontoen. Vi går på den måde en tid med lavere fart tid i møde på et solidt udgangspunkt.

Relaterede artikler