Beskæftigelsen slår vild rekord

Beskæftigelsen slår ny rekord igen. Det er den 10. rekord i træk, som bliver ved med at komme som perler på en snor. Og det her er en flot rekord af slagsen. Det betyder, at vi med hastige skridt nærmer os 3 millioner lønmodtagere i arbejde i Danmark.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen voksede med 5.824 personer i maj, når der tages højde for sæson. Med dagens tal slår beskæftigelsen dermed ny rekord med 2.992.800 lønmodtagere i arbejde.

Beskæftigelsen er på en vild optur, hvor der alene i år er kommet 19.600 flere personer i arbejde i Danmark. Og sammenlignet med før cornakrisen er beskæftigelsen vokset med imponerende 191.000 personer.

Beskæftigelsen slår ny rekord igen. Det er den 10. rekord i træk, som bliver ved med at komme som perler på en snor. Og det her er en flot rekord af slagsen. Det betyder, at vi med hastige skridt nærmer os 3 millioner lønmodtagere i arbejde i Danmark. Det er ret vildt. Imponerende i en tid med højeste inflation i 40 år, svækket købekraft hos forbrugerne og større økonomisk usikkerhed end normalt.

De nyeste tal for jobopslag viser dog, at der bliver slået færre stillinger op. Ifølge tal fra Jobindex blev der slået knap 27.000 stillinger op i juni. Det er femte måned i træk, at stil­lings­op­sla­ge­ne daler, som nu er på det laveste siden januar 2021. Stil­lings­op­sla­ge­ne kommer dog fra et enormt højt niveau, og de ligger stadig pænt historisk set. Gennem de seneste 21 år er der alene slået flere stillinger op for en juni måned end i år. Det skete i 2006-2008 og igen i 2021-2022. Så stil­lings­op­sla­ge­ne falder, men ligger stadig fornuftigt til og minder mere om tiden før corona.

En lavere efterspørgsel i økonomien kan udfordre ar­bejds­mar­ke­det, som typisk reagerer med forsinkelse. Vi nærmer os en tid, hvor vi ikke vil blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen senere på året. Høje inflation har suget købekraft ud af danskerne, og vi har set pri­vat­for­bru­get skrumpe. Hertil er renterne steget mærkbart. Eksporten, som beskæftiger op mod 1 mio. personer i Danmark, kan også stå overfor en mere udfordrende tid. Ledigheden er begyndt at stige så småt, der er færre stil­lings­op­slag, og vi forventer, at beskæftigelsen falder senere i 2023. Meget peger dog på en blød landing for dansk økonomi og for ar­bejds­mar­ke­det.

Relaterede artikler