Beskæftigelsen slår rekord igen

Det er imponerende i en tid, som er pakket ind i økonomisk usikkerhed.

Sidste uge bød på højeste antal jobopslag under coronakrisen - ledigheden peger igen ned men faldet bremset op

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at løn­mod­ta­ger­be­skæf­ti­gel­sen steg med 4.417 personer i januar, når der tages højde for sæson.

Beskæftigelsen slår dermed ny rekord med i alt 2.976.900 lønmodtagere i arbejde i Danmark. Over de seneste to år har der været massiv fremgang i beskæftigelsen, hvor antallet af beskæftigede er steget med 216.000 personer.

Beskæftigelsen slår vaskeægte rekord. Det er noget af en rekordstime, hvor rekorderne er kommet som perler på en snor. Det er imponerende i en tid, som er pakket ind i økonomisk usikkerhed, høj inflation og markant reduceret købekraft hos de danske forbrugere. Alligevel viser efterspørgslen efter arbejdskraft fine takter. Der bliver slået masser af nye stil­lings­op­slag op, og der er stadig markante meldinger om mangel på arbejdskraft.

Friske tal for stil­lings­op­slag vidner om fortsat fornuftigt tempo på ar­bejds­mar­ke­det. Sammenlignet med tiden før corona bliver der i dag slået i omegnen af 30%-40% flere stillinger op. Antallet af stil­lings­op­slag faldt igennem 2022, men ligger fortsat meget højt i et historisk perspektiv.

Vi begynder dog at nærme os en tid, hvor vi ikke kan tillade os at blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen. Farten på ar­bejds­mar­ke­det er taget af, og ledigheden er steget i de seneste fire måneder, og væksten i økonomien er på vej ned. Typisk reagerer ar­bejds­mar­ke­det med forsinkelse, og vi forventer, at beskæftigelsen vil falde i 2023.

Forventningen om en faldende beskæftigelse kommer af en dalende efterspørgsel i økonomien. Den høje inflation har trukket gevaldigt ned i danskernes realløn med svækket købekraft som resultat. Samtidig er renterne steget mærkbart og boligmarkedet er på tilbagegang. Hertil står eksporten også overfor en mere tumultarisk periode, som beskæftiger op mod 1 mio. personer i Danmark.

Relaterede artikler