Beskæftigelsen slår ny rekord
Arbejdsmarkedet er på en helt vildt imponerende rejse. Alene i 2023 er kommet næsten 30.000 flere personer kommet i arbejde. Beskæftigelsesrekorderne sker til trods for lavere efterspørgsel i økonomien. Vi forventer dog, at vi et stykke ind i 2024 vil begynde at se fald i beskæftigelsen.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen steg med 1.343 personer i oktober, når der tages højde for sæson. Beskæftigelsen slår ny rekord med dagens tal, hvor der nu er 3.003.200 lønmodtagere i arbejde. Beskæftigelsen er i dag 200.000 højere end før corona.
Beskæftigelsen slår ny rekord. Arbejdsmarkedet er på en helt vildt imponerende rejse. Alene i 2023 er kommet næsten 30.000 flere personer kommet i arbejde. Beskæftigelsesrekorderne sker til trods for lavere efterspørgsel i økonomien. Købekraften hos forbrugerne er svækket, der er højere renter samt nedgang i industrien, men beskæftigelsen parerer slagene og bliver ved med at stige. Fremgangen er dog den laveste i år, så tempoet går ned.
Mere friske tal for arbejdsmarkedet over jobopslag viser samtidig, at efterspørgslen efter arbejdskraft fortsat er pæn. I november blev der slået mere end 25.000 nye stillinger op, ifølge tal fra Jobindex. Det er flere end i de foregående måneder, og stillingsopslagene er stadig en smule højere end før corona. Derfor er det ikke umuligt, at der er nye beskæftigelsesrekorder i sigte i den allernærmeste fremtid.
Vi forventer, at vi et stykke ind i 2024 vil begynde at se fald i beskæftigelsen. Arbejdsmarkedet reagerer typisk med forsinkelse, og dansk økonomi er i teknisk recession med faldende BNP de seneste to kvartaler. Der kan være en forsinkelse på helt op mod et år, fra økonomien er gået ned i tempo, til det rammer arbejdsmarkedet. Og her står vi i bund og grund nu. Vi forventer dog en blød landing for økonomien og arbejdsmarkedet, som står stærkt.
Vores forventning om et fald i beskæftigelsen til næste år kommer af, at store dele af industrien oplever en ringere efterspørgsel i øjeblikket. Også privatforbruget er faldet med forbrugernes svækkede købekraft fra sidste år høje inflation og efterfølgende stigende renter. Eksporten er i tillæg i en mere udfordrende tid med skrumpende økonomi i flere af vores samhandelslande.