Beskæftigelsen slår lille ny rekord

Beskæftigelsen sniger sig op igen. Det er en yderst lille fremgang, men rekordernes tid er ikke helt forbi endnu. Det langsommere tempo kommer ikke som en kæmpe overraskelse. Men fremgangen det seneste lange stykke tid er i bund og grund ret flot taget i betragtning af, at vi har været gennem en tid med ret store udfordringer.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
En Gruppe Står Omkring Et Bord Og Kikker Papirer Med Grafer

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen voksede med 200 personer i juli, når der tages højde for sæson. Det er en ekstremt lille stigning, men samtidig opjusteres de foregående måneders be­skæf­ti­gel­ses­tal en smule. Med dagens tal slår beskæftigelsen dermed ny rekord med 2.997.300 lønmodtagere i arbejde. vi nærmer os 3 millioner lønmodtagere i arbejde i Danmark. Det er ret vildt.

Beskæftigelsen sniger sig op igen. Det er en yderst lille fremgang, men rekordernes tid er ikke helt forbi endnu.

Det langsommere tempo kommer ikke som en kæmpe overraskelse. Men fremgangen det seneste lange stykke tid er i bund og grund ret flot taget i betragtning af, at vi har været gennem en tid med ret store udfordringer. Den højeste inflation i 40 år, en markant svækket købekraft hos forbrugerne og en større økonomisk usikkerhed end normalt. Men økonomien klarer sig ganske fornuftigt. Samtidig er vi på vej ud af en tid med mærkbar mangel på arbejdskraft, hvor en del virksomheder altså stadig trækker medarbejdere til sig.

Nyere tal for antallet af jobopslag viser, at der fortsat bliver slået en del stillinger op. I august blev der slået mere end 26.000 stillinger op. Det er alene oplevet tre gange før i historien for en august måned, som var i 2007, 2021 og 2022. Stil­lings­op­sla­ge­ne vidner om fortsat efterspørgsel efter arbejdskraft. Det er dog i lavere tempo, som minder om tiden før coronakrisen.

Beskæftigelsen snegler sig kun op lige nu, og vi nærmer os en tid, hvor vi ikke kan tillade os at blive overraskede over fald. Pri­vat­for­bru­get er faldet, og dele af industrien oplever lavere efterspørgsel. En lavere efterspørgsel i økonomien kan udfordre ar­bejds­mar­ke­det, som typisk reagerer med forsinkelse.

Høj inflation har suget købekraft ud af danskerne, og renterne er steget. Hertil kan eksporten stå overfor en mere udfordrende tid, som beskæftiger op mod 1 mio. personer i Danmark. Meget peger dog på en blød landing for økonomien og ar­bejds­mar­ke­det.

Relaterede artikler