Beskæftigelsen i ny rekord i februar

Rekorderne kommer simpelthen som perler på en snor. Det er ganske enkelt imponerende i en tid omtåget af økonomisk usikkerhed, høj inflation og et svækket privatforbrug. Men alligevel er efterspørgslen efter arbejdskraft intakt og høj med mange nye stillingsopslag og en sand rekordstime for beskæftigelsen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at løn­mod­ta­ger­be­skæf­ti­gel­sen steg med 5.384 personer i februar, når der tages højde for sæson.

Beskæftigelsen slår ny rekord med i alt 2.983.500 lønmodtagere i arbejde i Danmark. De seneste to år har budt på massiv fremgang i beskæftigelsen, hvor antallet af beskæftigelse i Danmark er steget med samlet 221.000 personer.

Wow, beskæftigelsen slår ny rekord. Rekorderne kommer simpelthen som perler på en snor. Det er ganske enkelt imponerende i en tid omtåget af økonomisk usikkerhed, høj inflation og et svækket privatforbrug. Men alligevel er efterspørgslen efter arbejdskraft intakt og høj med mange nye stil­lings­op­slag og en sand rekordstime for beskæftigelsen.

Der blev i marts slået mere end 30.000 nye stillinger op ifølge Jobindex. Det er omkring 20% flere stil­lings­op­slag i forhold til tiden før corona. Og ser vi længere tilbage i tid, så er der alene tre gange tidligere gennem de seneste 20 år slået flere end 30.000 stil­lings­op­slag op i marts måned. Det skete i 2007, 2021 og 2022.

Vi begynder dog at nærme os en tid, hvor vi ikke kan tillade os at blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen. Farten på ar­bejds­mar­ke­det er taget af, ledigheden er steget svagt de seneste fem måneder, og væksten i økonomien er bøjet af. Typisk reagerer ar­bejds­mar­ke­det med forsinkelse, og vi forventer, at beskæftigelsen vil falde med 35.000 personer i 2023.

Forventningen om en faldende beskæftigelse kommer af en dalende efterspørgsel i økonomien. Den høje inflation har trukket gevaldigt ned i danskernes realløn med svækket købekraft som resultat. Samtidig er renterne steget mærkbart og boligmarkedet er på tilbagegang. Hertil står eksporten også overfor en mere tumultarisk periode, som beskæftiger op mod 1 mio. personer i Danmark.

Relaterede artikler